Таксиметровите шофьори ще плащат данък в размер от 300 до 1000 лв. от първи януари идната година. Решението бе прието днес от Парламента. Стойността, която ще дължат водачите на жълтите коли ще бъде определяна от съответния Общински съвет на общината, в която се извършва транспортната дейност. Така днес депутатите решиха да оставят възможността такава дейност да може да се извършва от името на фирма, но за своя сметка.

Освен това беше окончателно прието, ако пътник загине или получи тежка телесна повреда, докато се вози в такси, отговорност за това ще се търси само от шофьора, не и от фирмата превозвач. Мнението на представители на таксиметровия бранш в Пазарджик твърдят, че патентният данък ще ликвидира бизнеса им. Все по-малко хора ползват таксита в последните години и голяма част от водачите едва припечелват, за да оцелеят. Има хора, на чийто гръб се крепи цялото семейство. Жена ми е безработна, разказа един от тях.

Имаме дъщеря студентка и син, който още е в гимназията. Едва успявам да изкарам пари, за да се задържим на ръба на оцеляването. Ако освен всичко друго – осигуровки, храна, ток, вода, плащам и патент, не знам дали ще остана. Никой не прави сметка, че имаме разходи за гориво и амортизация на колата, че тя трябва да има гражданска отговорност, винетка, че отвреме навреме трябва да се подменят части, че гумите трябва да се сменят и купуват нови , и още куп други дребни неща, които никой не отчита. По-добре е да търся работа като тираджия, казва таксиметровият шофьор.