IMG_20160408_094942

Цветовете на Японската вишна със своята нежност, великолепие и пленително обаяние на нежно преливащи бяло – розови багри, са любими на ценителите на красотата и изяществото. Това дърво се е превърнало в символ на Япония. Сакурата, както е японското наименование на вишневото дърво, е изключително популярна в цял свят. Не случайно едни от най-красивите градини са озеленени с японски вишни. На екзотичната растителност вече могат да се радват и всички пътници, и гости на Автогара Пазарджик. В парка на транспортното съоръжение от есента са засадени различни дървесни видове, някои от които рядко срещани и красиви.

IMG_20160408_095027

Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави.

Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май, за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта, и сезона на оризовите насаждения. Плодовете на вишневото дърво не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.

IMG_20160408_095043

В японската култура, периодът на разцъфване на дървото е изключително почитан народен празник и се свързва с традиционен ритуал на наблюдаване, и любуване на гледката от приказно красивите цветове. Древна японска поговорка гласи – „Вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората“. Готови да се жертват по всяко време, животът им се е съотнасял към краткотрайния живот на вишневите цветове, чийто апогей в периода на цъфтеж трае не повече от три дни. Символиката на вишневия цвят присъства в японското изкуството и индустрия – изображения на сакура греят в текстилната промишленост и върху различни стоки за бита.  

IMG_20160408_095105 IMG_20160408_095122

През пролетта и лятото вишневото дърво се чувства добре на слънчево място, а в зимните месеци задължително трябва да се пази от измръзване. Добре е почвата да се подхранва с течен тор или с оборски тор около корените, при самото засаждане. През топлите месеци трябва да се полива обилно, а през останалите почвата да е умерено влажна. Оформянето на короната е бавен процес и трае няколко години. Подрязването става преди или след цъфтеж. В България японската вишна цъфти обикновено през месец май, но заради затоплянето на климата през последните няколко години цъфтежът е изместен с около месец по-рано. Едрите и кичести съцветията се състоят от няколко на брой слепени цветчета, отличаващи се с прекрасен аромат. Багрите им варират в бяло, розово и дори малиново. Отлично съжителстват с някои други екзотични дръвчета, като киви, гинко билоба и лирово дърво.

От къде да си купите Японска вишна – питайте на тел: 0895620218 и 0888773818, АЕSI.bg – Специалисти в озеленяването