Съдия Кристина Пунтева не уважи искането за промяна в мярката „Задържане под стража“ на обвиняемите по делото за разпространение на радикален ислям и призоваване към война, което се гледа за пореден ден днес в Пазарджик. В своите мотиви тя е посочила, че няма настъпили обстоятелства, които да бъдат взети предвид, за да се извърши промяна спрямо деветимата, поискали да бъдат пуснати под гаранция обвиняеми по процеса.

Решението и бе посрещнатос явно негодувание от страна на подсъдимите, които се надяваха, че поне част от тях ще получат положително становище по молбите си.

От събраните по делото доказателства, съдът счете, че не са налице нови обстоятелства, които да обуславят искането за промяна на наложената мярка в по-лека такава. Съдебният състав намира, че е налице реалната опасност подсъдимите да извършат престъпление или да се укрият. Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Следващото заседание е насрочено за 14 април 2016 год. от 9,00 ч. Предстоят разпити на свидетели.

През днешния ден, до 15.30 ч. бяха изслушани четирима от общо призованите шест свидетели, а определението на съдия Пунтева бе съобщено в 17 часа. Пред съдебната палата чакаха близките на обвиняемите, но нито една жена не беше с бурка. Повечето бяха само забрадени с кърпа и в тъмни дрехи.