В къща музей „Константин Величков”, ул. „Теодор Траянов“ №6, Пазарджик, от понеделник, 18 април, ще бъде експонирана гостуващата изложба „И ние бяхме деца. Писателите като хлапета”. Изложбата, резултат от обединените усилия и талант на Националния литературен музей – София и Исторически музей – град Попово, представя играчки и вещи, които са свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на 19-и и началото на 20-и век. Постерите, посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и др., ни връщат в годините на тяхното детство, а след това ни препращат във времето на творческата им зрялост, когато написват чудесните си стихове и разкази за деца. Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации към детски издания на художниците Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Авторите на изложбата са погледнали на детския свят от различни посоки, закачливо ни намигат и ни канят да се върнем в дните на своето детство. Поне за малко. Домакините ще подготвят изненада за всяко дете, посетител на изложбата, което ще си тръгне с подарък, който саморъчно ще изработи.

Експозицията се състои от 15 постера, по-едри детски играчки от края на 19-и и първата половина на 20-и век (бебешки колички, люлки тип „конче” и велосипеди), настолни игри – „Крачун и Малчо”, „Дама воденица”, „Игрите на Амур”, порцеланови и парцалени кукли от миналия век и много други.

Експозицията е плод на дългогодишна събирателска и издирвателска работа на музейните специалисти, чиято задача е да се съхрани и този вид национална памет.

Изложбата ще гостува в Пазарджик до 31 май 2016 г. и може да бъде посетена всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 часа.

За информация и предварителни заявки тел.: 034/44 57 59.