16цепина1

Топлото време направи възможно изкачването на планински върхове. Един от тях е този, на който в средновековието Деспот Слав създал своята легендарна крепост. Този излет успешно можете да съчетаете с пътуване с теснолинейката, казва Кристиан Ваклинов, още повече,че ще видите и обновената горска гара, разположена в живописна местност. Точно от нея нагоре тръгва и напълно почистената и обновена екопътека, която ще ви отведе в някогашните покои на владетеля, от който треперели враговете на България. Заслугата за това е на Цветан Чорлев, който сам възстанови пътеката до крепостта, подчерта Кристиан Ваклинов.

16цепина

До гара Цепина може да се стигне и по шосето към Велинград, това което всеки турист трябва да знае е, че благодарение на Кристиан Ваклинов, Георги Демирев, Иван Вълков и Георги Янев цялата местност около гарата е почистена от отпадъци, те са и причината пътеката да бъде  приведена в изряден вид, а изоставената сграда на гарата вече е с изкърпена фасада и навява спомени за отминали времена и години.

16цепина3

Под гаровия навес, можете да изпиете по чаша кафе или да похапнете, но имайте предвид, че гарата не е действаща, та по този повод трябва да си донесете кафето в термос, а храната в раницата. Планината ще ви „нахрани“ със запомнящи се гледки, които ще топлят душата през целия живот.

16цепина4

В случай, че не искате да се катерите, можете да прекарате целия ден по поляните край спирката и не забравяйте, че преди да попаднете там, някой вече е почистил, заради това ползвайте кошчетата или отнесете останките от вашия пикник обратно в града, където можете да ги изхвърлите в контейнера.