Замисляли ли сте се, колко много непотребни вещи държим по мазета, тавани и гардероби? Те просто заемат място в дома ни, но единственото, което носят е носталгични спомени. Преди Великден е време да се поогледаме и да се освободим от нещата, които освен свободно място ще ни докарат и малко пари. Списъкът не е с претенции за изчерпателност и бихте могли да го допълните.

1. Стари дрехи, обувки и чанти – те заемат солидно място, но повечето от тях не са обличани от години. Преценете дали ще можете да свалите излишните килограми, които ви пречат да се вмъкнете в тях и ако сте достатъчно честни, ще решите, че е по-добре да ги предоставите за продажба в магазин втора ръка. Другият вариант е да ги съберете в чиста найлонова торба и да ги оставите до контейнера за смет. Все на някого ще станат и той/тя ще ви бъдат благодарни. Третият вариант е да ги пуснете в „Продавалник“ и други подобни сайтове. Ако не сте алчни, бързо ще се отървете от старите си дрехи, обувки и чанти.

2. Бижута – Тях можете да предоставите на ателиетата в града, но преди да продавате, проверете при специалист дали вашите накити ще ви донесат добър приход. Ако цената, която ви предлагат не ви устройва, пробвайте пак в сайтовете за продажби. Тук влизат брошки, обеци, пръстени. Дори да не са изработени от благороден метал, те имат своята стойност, ако са били създадени преди петдесет години.

3. Компютри, монитори – няма кой да купи старото ви РС, но пък в него със сигурност има части, които биха послужили на хората, които предлагат ремонт на подобна техника. Допитайте се до тях и им дайте излишната си техника. Това важи и за други уреди, които отдавна не работят, но заемат място в мазето. Така ще спасите нечий чужд телевизор, радиоприемник, котлон или печка, а за вас ще останат малко пари и чисто място в дома ви.

4. Мобилни телефони – ако апаратите са здрави, но събират прах в някой шкаф, по – добре е да ги продадете. Старите апарати вървят на символични цени от порядъка на 10 до 20 лв. за телефон, но пък десет лева са си десет лева и със сигурност ще влязат в употреба.

5. Картички от Нова година, за рождени дни, от пребивавене в чужбина и др. – Колкото и странно да звучи, има сайтове, в които неизползваните поздравителни картички, които имате у дома, могат да се продадат. Или поне в САЩ. Там дори има редица онлайн магазини за картички, като CardCash.com, Cardpool.com, GiftCardZen.com и Raise.com.

6. Книги – можете да ги предоставите на букинистите, те ще ви дадат цена за всяка. Можете да не успеете да ги продадете на куп, но пък може и да ви излезе късметът.

7. Детски играчки – Жал ви е да ги изхвърлите, тогава ги подарете или оставете до контейнера за смет. Вариант е да ги пуснете и в сайт за продажби, но почти нямате шанс да ги продадете.

8. Всякакви столове, маси или библиотеки, които само заемат място в мазето ви, биха били чудесен вариант за осигуряване на допълнителни средства. Ако имате желание да се позанимаете с тях, те биха били добър източник на средства, още повече, че ретрото днес отново е на мода.

9. Музикални инструменти – Тях със сигурност ще успеете да продадете в специализирани сайтове. Освен това ще бъдете изненадани. Вехт акордеон може да ви донесе приход от двеста до петстотин лева, стига дядо ви да е бил част от някогашен оркестър. Същото важи за цигулки, китари, пиано.

10. Колекционерски артикули – В това число влизат такива, свързани с някой футболен или баскетболен отбор, с филм, книга, музикална банда или дори видео игра.

11. Антики – Освен всякакви стари мебели и вещи, тук влизат и порцеланови сервизи, гоблени и различни произведения на изкуството, ще останете изненадани от това, че рамка от огледало би могла да ви донесе сериозен приход, както и шкаф, който до скоро е бил свърталище на гризачи в мазето.