Управителният съвет на новоучреденото сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик” се срещна днес с областния управител на Пазарджик Трендафил Величков. „Планинско спасяване – област Пазарджик” е доброволно сдружение, регистрирано по Закона за юридически лица с нестопанска цел. Председателят на управителния съвет – Илиян Кожухаров и останалите членове на ръководството, представиха пред областния управител предстоящи дейности и основните цели на сдружението. Те са свързани с подпомагането на хора изпаднали в нужда в труднодостъпни райони или в откъснати населени места. Опазване на околната среда и природните забележителности,  провеждането на превантивни обучения за намаляване на инциденти с туристи и други любители на планините, както и обучение на младежите и децата за придобиване на знания за безопасно практикуване на занимания в планините.

„Подкрепям изцяло вашата дейност, организация от типа на планинското спасяване липсваше в област Пазарджик, каза по време на срещата областният управител и покани членове на сдружението да се включат в работата на Комисията по туризъм към Областния съвет за развитие и Областния щаб за защита при бедствия. Трендафил Величков ще съдейства на планинските спасители да набавят допълнителна екипировка и медицинско оборудване необходими за планинска спасителна дейност. Предстоят срещи на ръководството на сдружението с кметовете на общини, туристическите и ловно-рибарските дружества от региона. На 14 май, на хижа „Добра вода”, сдружението ще се включи в обучение на ученици под мотото „Безопасност в планината”, на 21 и 22 май в местността „Ливадите”, съвместно със спортен клуб по ориентиране „Маратонец” ще се проведе състезание по ориентиране, за началото на м. юни е предвидена и акция по почистване на резерват „Купена”, в района на пещера „Снежанка”.

            Членове на Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик” са предимно туристи, алпинисти, пещерняци, планинари, ориентировачи, ловци, офроудъри, пожарникари, лекари и др. Всички те са доброволци, постоянно се набират нови членове и съмишленици от цялата област. Данни за контакт и повече информация:

Дежурен телефонен номер: 0876 89 08 98     

Други номера: 0886 11 00 89, 0888 62 46 16          

Фейсбук страница: www.facebook.com/planinskospasyavane#abv.bg           

e-mail: planinskospasyavane@abv.bg