Предложение за изграждане на кръстовище с кръгово движение между пътищата І-8 Пазарджик-София и ІІІ-8402 Септември-Велинград са изпратили от ОДМВР-Пазарджик. Писмото е подписано от директора на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и е адресирано на вниманието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура”. Инициативата за това принадлежи на кмета на Септември Марин Рачев, заради множеството пътно – транспортни произшествия регистрирани на това кръстовище.

Само през 2015 година там са станали 8 пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 4-ма участници в движението. Не са редки случаите и на по леки инциденти, като основната причина е неспазване на предимство. От началото на тази година по-сериозните инциденти на това място са две с един ранен човек, а при едната от катастрофите са участвали 4 автомобила. Характерното за тази отсечка е , че тя става изключително натоварена в празнични и почивни дни, като тогава трафикът са увеличава многократно.

Самото пресичане на пътищата в една равнина, доброто състояние на пътната настилка и възможността да развиване на по-високи скорости не дава възможност за добра преценка от страна на шофьорите, че приближават кръстовище. Въпреки много доброто обозначаване с хоризонтална пътна маркировка и знаци често водачите не спазват ограниченията им наложени с тях. Предприети са мерки от страна на сектор „Пътна полиция” и районното управление в Септември, но въпреки това в този участък продължават да се случват инциденти. В тази връзка и на базата на анализа от събраните данни ръководството на ОДМВР-Пазарджик предлага на кръстовището да бъде изградено кръгово движение. Това ще доведе до трайно намаляване на риска от пътно-транспортните произшествия, а от там и на случаите с пострадали хора.

Как започна всичко – ТУК