Директорът на Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев” Лъчезар Риков награди с книжки „ Априлското въстание в Четвърти революционен окръг”, издание на Регионалния исторически музей в Пазарджик, учениците от V  и VI клас в прогимназия “ Св. Св. Кирил и Методий”, които участваха във викторина, посветена на 140-тата годишнина от Априлското въстание.

 

 

Децата с ръководители-преподавателите Йосифова и Бойчева бяха разделени в два отбора, които носеха имената на поета-революционер Христо Ботев и на ръководителя на Хвърковатата чета-Георги Бенковски. Момчетата и момичетата се състезаваха в няколко кръга и по различни теми за Априлската епопея- за подготовката на въстанието, за участието в Четвърти революционен окръг, за първото Велико Народно събрание в Оборище, за обявяване на въстанието и Кървавото писмо и показаха завидни знания за този героичен период от нашата история.

Гости на състезанието бяха старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образование Галина Цанева и старши експерт по обществени науки и гражданско образование Ваня Апостолова, която беше председател на журито.

В него влизаха и директорът на Прогимназия” Св.св.Кирил и Методий” Веско Чавдаров и директорът на Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев” Лъчезар Риков, които оценяваха отговорите на двата отбора. Децата започнаха викторината с драматизация на откъс от „Под игото” на патриарха на българската литература Иван Вазов, в който се превъплътиха в ролите на чорбаджи Марко и многобройната му челяд, Бойчо Огнянов, Рада Госпожина и други герои от Вазовата творба.