Десетки автомобили окичени с балони и пълни с крещящи ученици вдигнаха шум по централните градски улици, с което напомниха на минувачи и работещи в сградите, че идва месецът на абитуриентските балове. От няколко дни насам зрелостниците канят своите класни ръководители на вечерта, която ще сложи край на безгрижните ученически дни.

Традицията е доста странна, тъй като се изразява в групово крещене пред прозорците на училищните кабинети и поднасянето на изненада към класната ръководителка. Част от учениците са против, други обаче настояват „каненето“ да продължи точно по този начин. На практика шумните деца в автомобилите от днес биха могли да са възпитаници на ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик, а също така на всяко друго средно школо в града.

Никой не е наясно кой и кога е измислил „традицията“, но тя усърдно се практикува по нашите географски ширини. От друга страна завършването на средно училище, означава, че младите човеци вече осъзнават своите отговорности и не би следвало да се държат „като отвързани“.

Но както казва Иво Сиромахов: „Минава край теб кола, от прозореца се е подал младеж и крещи: ЗАВЪРШИХ, ДА ВИ Е… МАЙКАТА!!! Веднага ти става ясно – образован човек минава.“