Най-малката участничка в „България търси талант“ – Дара Стоянова също взе участие в днешния флашмоб посветен на Международния ден на книгата. Тя демонстрира своите способности, като показа на децата, че когато книгата е забавна няма пречка да я четеш както ти е удобно.

22четене4

Над сто деца и възрастни взеха участие в груповото четене, което беше инициирано от сектор „Култура“ на общината, Регионалния инспекторат по образованието, ОУ“Проф. Иван Батаклиев“ и РБ“Н.Фурнаджиев“. В продължение на половин час всеки от участниците имаше възможност да чете на воля любимата си книга.

22четене1

Сред най-активните четящи бяха възпитаниците на ОУ ” Проф. Иван Батаклиев” – от 1 до 7-ми клас, както и от Начално училище” Васил Друмев”. С книга в ръка всички те запълниха пространствата в пешеходната част на центъра и за половин час се отдадоха на книгата, с която бяха дошли намереше свободно пространство, за да се установи и почете. Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” бе достойно представена от библиотекарите Елена Маргова-Стоева, Радка Стоева, Махмуд Салех, Милен Спасов, Величка Петрова, Христина Шопова и Мариана Савова.

22четене2 22четене3

Международният ден на книгата е утре, той се чества ежегодно на 23 април, когато е денят на смъртта на Уилям Шекспир. Тази година ще отбележим юбилея от 400 лета, от кончината на гениалния англичанин, оставил дълбока диря в литературата. По този повод утре в София, в клуб „Перото“ ще се състои масово четене на неговите сонети. За участие са поканени известни български поети и писатели, като всеки от тях ще прочете по един от стиховете на световно обичаният поет и драматург.

22четене