Ана Гройс, PZdnes.com

Вместо добре познатите петунии и тагетис, тази пролет ви предлагаме да засадите в цветните ви лехи, кашпи или алпинеуми нискостеблени мини гербери. Основната претенция на тези цветя, приличащи на слънца е светлината. Обожават да се препичат на слънце. Слънчевите лъчи трябва да ги огряват директно и продължително. Колкото повече светлина получава вашето растение, толкова по-добре ще расте и ще цъфти. Мини герберите ще ви изненадат с поведението си, след като ги настаните удобно в градината ви.

Ще забележите, че вечер, със залеза на слънцето, цветята ще затворят венчелистчетата си и сякаш ще заспят. На сутринта с първите слънчеви лъчи, които ги огреят, цветчетата отново се разтварят в своеобразен поздрав към слънцето. Почвата, в която герберите виреят без проблеми, трябва да е лека и пропусклива, например смес от листовка, торф и пясък в съотношение 2:1:1. В никакъв случай не добавяйте в нея компост или оборски тор. Поливането трябва да е обилно, но не прекалено, водата трябва да е с температура 20-25 градуса.

Много вредно е поливането със студена вода при висока температура на въздуха – листата пожълтяват, цъфтежът отслабва и се появяват болести. Между две поливания почвата трябва леко да просъхне. От юни до края на август се правят 2-3 подхранвания с минерални торове, но не и с органични. През топлите месеци герберите се чувстват отлично и ще ви радват с цветовете си. Мини слънцата продължават да цъфтят дори през есента и зимата, при по-благоприятни метеорологични условия.  При добри грижи цъфтежът може да е почти непрекъснат.

Без пресаждане герберите може да се отглеждат 1-2 години. След като навърши тази възраст, през пролетта растението се пресажда в нова пръст, като, ако е добре развито, може да се раздели на няколко части, всяка от които трябва да има поне една вегетационна пъпка. За разделяне са най-подходящи 3-4-годишните гербери. Размножава се и със семена, които поникват за 2-3 седмици. Получените нови растения зацъфтяват обикновено след 10-11 месеца.

Цветята можете да си набавите и в момента от Цветарска къща „Орхидея“, открития щанд за цветя до Колоната или от  АЕSI.bg – специалисти в озеленяването: 0895620218 и 0888773818