Вицепрезидентът на България Маргарита Попова за първи път даде знак, че обмисля да се кандидатира за президент. По време на посещението си в САЩ тя коментира пред Нова телевизия, че все още не е готова с решението по темата, но от думите й проличава, че го обмисля и предстои да го вземе.

Явно очаквате интересни профили в кандидат-президентската кампания тази година. Може би по-образовани, по-емоционални, по-автентични хора ще се явят тази година. Аз профилът го имам. Въпросът е дали искам да си го употребя точно в такава кампания”, изтъкна Попова.

„Още не съм го взела”, отговори тя на въпрос кога ще вземе това решение. Маргарита Попова е в Съединените щати на втория форум на българските училища зад граница.

 „Толкова далече от Родината, а толкова близо един до друг сме заедно сега преди Великден и работим за духовното. В миналото и днес много голямо значение има каузата на учителите, без тях няма да имаме тази сърдечна и могъща връзка. Учителите са носители на най-великата мисия – просветителската. Имайте крила, за да можете да просвещавате децата ни, защото без дух няма просперитет“, каза вицепрезидентът пред участниците във Втория форум на българските училища от Западното полукълбо в Чикаго.

 Маргарита Попова заяви, че подкрепя всички инициативи на Асоциацията на българските училища в чужбина и най-вече петицията за насърчаването на многоезичието в Европейския съюз и признаването на всички езици, включително българския, за матуритетни в държавите-членки.

 Вицепрезидентът се срещна с българската общност в Чикаго и предложи форумът на българските училища да си избере мото. Тя самата препоръча това да бъде стих от Азбучна молитва на старобългарския писател и църковен деец Константин Преславски – „Сега вървя по дирята на учителите, следвайки думите и делата им.“

В рамките на посещението си Маргарита Попова посети трите български църкви в американския град и отдаде почит пред паметника на Апостола на Свободата Васил Левски.