Ана Гройс, PZdnes.com

Въпреки, че идват празници и предстои един месец, през който ще сме от софра на софра, все пак има шанс да редуцирате теглото си, да се стегнете и като цяло да имате по-добра форма през идващото лято. Преди да започнем с основните правила за забързване на метаболизма, за сваляне на килограми и стягане на мускулатурата, нека направим следната уговорка – въпреки обилните маси, не прекалявайте. Насладете се на празниците и си хапнете агнешко, варено яйце, дроб сарма, опитайте парченце козунак, но не се нахвърляйте като за последно.

Само си помислете какво ще ви коства след това обилното ядене, което сте си позволили.

И така, днес всеки знае, че трябва да спортува и да се храни здравословно. И все пак за хората, които са решили да започнат сега и да променят нещо, макар и не толкова драстично в начина си на живот – тази статия е за тях. Тук ще споменем основните принципи, чрез които можете да подобрите обмяната на веществата в тялото си.

На първо място е спортната активност.

Ако си мислите, че без движение и спорт нещата ще се получат, не сте на прав път. Може да постигнете някакви резултати, но има опасност да не изглеждате особено добре, тъй като отпуснатата кожа и мускули не са естетични. Но пък за сметка на това, спортът е доказано добър антидепресант – при спортни натоварвания се увеличава значително производството на ендорфин или „хормона на щастието“ и по този начин се преодолява психическият стрес, на който е подложен ежедневно съвременният човек.

Дори и една тренировка би повишила метаболизма, но оптималният вариант е от три до пет тренировки седмично. Ходете пеша, изкачвайте и слизайте по стълби, правете упражнения, докато гледате любимия си сериал пред телевизора, ходете на народни танци – каквото ви харесва! Натоварванията трябва да стават постепенно, а от вас се изисква да сте постоянни. Помнете, че успехът няма да дойде след три тренировки!

Вторият по важност принцип е промяната на калорийния баланс.

zdravoslovna-hrana zdravoslovno-hranene

Законът за калорийния баланс е в основата на промените в телесното тегло. Когато се приемат повече калории, отколкото са необходими на организма – теглото нараства. При ограничаване на калорийния прием под базовото ниво, теглото ни респективно намалява. Много е важно тук да запомните, че рязкото намаляване на калориите, респективно килограмите, води до забавяне на метаболизма. А това не е нашата цел! Когато приемаме твърде малко калории, тялото ни преминава в авариен режим и метаболизма ни заспива.

Така се получава моделът „пълнея от водата“.

Важното е да смените вида на храната и да изхвърлите тотално всички бързи, „купешки“ храни, които са пълни с празни калории и най-важното с консерванти, емулгатори, стабилизатори и всякакви други изобретения на химията, които само ни разболяват. Редуцирайте количествата, повишете качеството на храната си и увеличете броя на самите хранения. Така ще запазвате относително постоянна скоростта на метаболизма си.

e1e1179fc37d17ab4ba0f7af17efce7ec1f318309aacba09e6e3c9196136

 

Представете си хубав и силен лагерен огън. Спрем ли да слагаме дървета и трупи в него, пламъците постепенно намаляват, огънят започва за загасва и накрая остава само жарава, която едва тлее. Ако обаче хвърляте регулярно в огъня хубави сухи дървета, огънят става все по-буен?! Същото се случва и с нашия метаболизъм. Колкото по-често подаваме подходящата храна, толкова повече го забързваме и той започва да работи в наша полза, а не срещу нас. Създадем ли висок метаболитен капацитет на организма, той помага усилено за изгаряне на мазнините.

 Друг важен принцип е контролът над въглехидратите. Консумирайки бързи или прости въглехидрати, нивото на кръвната захар в кръвта се повишава. В отговор на това панкреасът отделя хормона инсулин, който я понижава до нормалните стойности. Отделянето на голямо количество инсулин възпрепятства отслабването, а излишното количество глюкоза се складира в мастните депа под формата на мазнини. Затова е важно да се консумират предимно храни съдържащи въглехидрати с  нисък гликемичен индекс. Такива са бобовите култури, пълнозърнести продукти, сладки картофи, и др.

Наличието на растителни фибри също понижава гликемичния индекс на храната.  

За сметка на въглехидратите е добре да повишите консумацията на белтъчини. Адекватният прием на белтъчини е задължителен при калориен дефицит с цел намаляване на процента телесни мазнини. Минималното количество за активно спортуващи е около 2гр/кг телесно тегло. Недостатъчният прием на белтъчини ще доведе до загуба на мускулна маса и като резултат метаболизмът ще се забави, а с него и редукцията на мастните депа.

Освен това белтъчините имат най-голям термичен ефект. Организмът изразходва от 20 до 30% енергия за усвояването им. Поради тази причина белтъчините са известни още и като “храната на отслабването”. Източници на качествени белтъчини са пилешкото, пуешкото и телешкото месо, рибата, яйцата, изварата, а от растителните храни – бобовите, житните, ядките и семената.

Пийте много вода.

Освен, че ще помогнете на тялото си да се изчисти от токсините, с водата ще  хидратирате клетките си. Пиенето на поне литър, литър и половина вода на ден ще помогне да се избавите от целулита. Но тук става въпрос за вода – не за газирани, плодови напитки, „натурални“ сокчета и бутилирани чайове! Те не се броят!

В днешни дни има и продукти, които ни хранят на клетъчно ниво. Те засилват метаболизма, засищат ни. В същото време обаче приетите калории са минимални, гликемичният индекс – нисък, а на самите ни клетки са осигурени всички необходими елементи, витамини, минерали, протеини за правилното им функциониране.

Не очаквайте да се придържате към тези правила седмица или две и да се случат чудеса. Всичко това ще има ефект, ако спазвате тези принципи като ваш нов стил на живот. Важното е да сте постоянни и с позитивна нагласа. Да се храните и спортувате с удоволствие.

Да подбирате храната си с внимание, защото това е вашето тяло. Не е без значение как се грижите за него, така че не бъдете немърливи.

За лична консултация – 0886 80 24 34