Над петдесет земеделски производители от Пазарджик, Стрелча и Карлово се струпаха днес на протестен митинг в центъра на Пазарджик. Те се заканиха, че след празниците ще поискат оставката на министър Калфин, заради неспазените обещания по отношение на еднодневните трудови договори.

13077114_1538374859802179_1649102873_n

 

Заедно с протестиращите земеделци застанаха кметовете на села от региона. За пореден път земеделците представиха своите условия, първото от които е за отмяна на чл- 114а от Кодекса на труда, регламентиращ задължителните еднодневни трудови договори.

Казаха, че са готови да плащат осигуровки на работниците си, но не и да се подчинят на бюрократщината, губеща по половината от всеки техен работен ден на полето. Те настояват още да бъдат променеи сроковете за деклариране на т. нар. „бели петна”.

Сега те се заявяват през юли, но според протестиращите този срок е неподходящ, заради факта, че всички са в активна кампания и ако пропуснат да направят заявките си, губят земята. Земеделците искат също да се отменят задължителните курсове по растителна защита, за които държавата ги принуждава да плащат по 300 лева. Смятат, че това е излишно, след като така или иначе за всичко се съветват с агрономи.

Новата точка в декларацията на земеделците е за отмяна на задължението за поставяне на водомери на сондите. Тези съоръжения са насред полето и измирвателните уреди ще бъдат на произвола. Поседната точка е бъдещите промени в законодателството и подзаконовите документи да влизат в сила от следваща стопанска година, а не веднага, за да имат време фермерите да се подготвят.

Фермерите дадоха срок за отговор и предложения за адекватни промени от страна на социалния министър от 10 дни.