Тази вечер в Стрелча ще бъде кулминацията на тържествата посветени на 140 години от избухването на Априлскито въстание. В 10.30 часа сутринта бе тържествено издигнат националния флаг, а това се случи на площад „Дружба“ в центъра на града. поднесени бяха и цветя пред паметните плочи на участниците в драматините дни на април 1876 г. Довечера тържествата продъжават със заря и спектакъл, които гостите и жителите на града могат да видят от 19.30 ч. също на площада.

Част от програмата за отбелязване на годишнината бе и среща – разговор с изтъкнатия български историк академик Георги Марков и управителят на издателство „Захарий Стоянов”  г-н Иван Гранитски. В дните на тържествено отбелязване на 140-та годишнина от Априлското въстание в Стрелча фокусът на вниманието отново бе насочен към значението и поуките от кратковременния и кървав Април 1876-та.
 Срещата се състоя в Младежкия център и  бе открита от кмета на община Стрелча – г-н Стойно Чачов. Присъстваха историци, учители, краеведи , общественици. В началото единадесетокласници от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”  представиха чрез средствата на мултимедията своето отношение и поглед към събитията.

Академик Георги Марков подчерта значението и  най-важните моменти  от Априлското въстание, както и съдбовната роля на Стрелча. Пренебрегването на Стрелча в историографията бе сред най-дискутираните теми.След срещата-разговор бе представена ретроспекция на минали чествания в Стрелча от музейните работници от Исторически музей – Стрелча.

2