Ана Гройс, PZdnes.com

Свежата, зелена поляна е наслада за очите и душата. Няма човек, който да не изпитва  удоволствие и успокоение при вида на свежа морава. Не е трудно сами да си създадем място за отмора и игра на децата, за релакс и почивка. На пазара има голям избор то тревни смески. Каква да изберете ще ви посъветват агроспециалистите в зависимост от мястото, с което разполагате, предназначението му и редица други особености. В следващите няколко реда ви предлагаме няколко съвета, с които по най-лесния начин да поддържате в перфектно състояние създадените вече тревни площи.

косене-1024x768

 

Защото, след като поникне тревата и след първото косене тя обикновено е силна, зелена и изглежда добре – поради факта, че земята е подготвена с тор и са изчистени плевелите. Но проблемите започват от следващата година, а понякога и след месец след като поникне и се сгъсти. На първо място е косенето.  Не подстригвайте тревата твърде ниско. Височината на тревния килим трябва да бъде най-малко 2,5 сантиметра. Колкото по-висока е тревата, толкова по-устойчива е на суша и различни плевели. Освен това, косете тревата всеки път в различна посоки, така че да не се наведе трайно само на една страна. В случай, че част от зеления килим е в сянка, той има нужда да бъде оставен по-висок, тъй като възможността за фотосинтеза на тревата се намалява.

През април, май юни може да косите два пъти седмично, през останалото време по един път. Най-важното условие тревата да е суха и да се отнема само част от нея 1/3 дължина. Колкото по-редовно поливате тревата, толкова по-бързо ще расте тя и толкова по-свежа ще бъде. Това обаче е правопропорционално свързано с честото й косене.  Когато почвата е твърде отъпкана, заради това че по нея се минава редовно, тя не получава достатъчно кислород, от което страда и тревната площ. Може да разоравате тревата или така нареченото аериране, но не повече от три пъти в годината.

Почистване падналите листа и клонки от съседните дървета колкото се може по-често, тъй като те затрудняват растежа на тревата под тях. Всяко наторяване на тревата увеличава нейната плътност и наситен цвят. Правете го тогава, когато в следващите два дни не се очакват валежи, за да предотвратите отмиването на хранителните вещества. Започва се от март с азотен тор/амониева селитра. Разхвърля се равномерно върху тревата и след това се полива.

Прави се всеки месец като дозата е половин килограм на 100 кв.м. В края на септември или началото на октомври се използва пълноценен тор NPK, който заздравява корена и помага за прекарването на зимата. И накрая – един лесен начин да се справите с урината на домашния любимец, която унищожава тревата. Два пъти на ден смесвайте храната на кучето ви с половин супена лъжица доматен сок. Той неутрализира вредните химически вещества в урината на кучето, но за да има желания ефект трябва да го правите редовно.