Ана Гройс, PZdnes.com

Два паметника откриха днес родолюбиви българи в пазарджишкото село Овчеполци. Първият монумент, издигнат в памет на поп Груйо Бански, се извисява пред храма „Свети Георги Победоносец“ в селото. Той е осъществен с дарителството на семейство Делчеви. Цялата фамилия на небезизвестния бизнесмен, собственик на фирма „Екохидро“, участва дейно в осъществяването на тази идея, а автор на проекта е пазарджишкият скулптор Спас Киричев.

IMG_20160512_111133 (1)

Осем години от живота на знаменития отец преминават в пазарджишкото село като учител и свещеник. Тези години оставят дълбока следа в историята на населеното място, в дните белязали Априлската епопея. В знак на признателност към великия българин и преклонение пред неговата памет днес Георги Делчев и кметът на Община Пазарджик Тодор Попов откриха паметника в присъствието на областния управител Гинче Караминова, архимандрит Яков, кметовете на Панагюрище, Батак и Овчеполци, семейството на дарителя, жители и гости на пазарджишкото село.

„Благодаря на семейство Делчеви, че пазят родовата памет“ – каза кметът Тодор Попов и допълни, че днес трябва да сме горди от нашите предци, благодарение на които България е единствената държава в Европа, просъществувала и запазила името си след османското нашествие. Достойно за уважение е, господин Делчев е последователен в родолюбивите жестове, които прави, и които ще оставят трайна диря във времето – каза още Тодор Попов.

По време на церемонията по откриването, присъстващите станаха свидетели на жива картина на съзаклятието на овчеполчaни, пресъздадена от Национално дружество „Традиция“ при регионални клонове гр. Панагюрище и село Баня.

IMG_20160512_111141

Свещениците, под вещото ръководство на архиерейския наместник архимандрит Яков осветиха паметника. Водосвет беше отслужен и на втория монумент, който беше официално открит днес в селото – паметника на загиналите във войните, издигнат отново с дарителството на семейство Делчеви. Паметникът ще напомня за героизма на падналите в битката и тяхната любов към род и Родина. Музикален поздрав към присъстващите поднесоха децата от детска градина „Знаме на мира“ в селото.

IMG_2139