Почитателите на журналиста от БНР – Румен Стоичков ще преживеят нова среща с него в утрешния ден. Тя ще се състои в лекционната зала на Регионален исторически музей – Пазарджик, от 18 часа. Ще бъдат представени новите му пътеписи събрани в книгата „Някъде там“. В нея той увлекателно разказва за малко познати места в страната ни, където всеки обичащ родината си българин, ще открие и изследва тайнствени кътчета от нея. В страниците ще откриете и личното му преживяване със средновековната църква „Свети Димитър“ в Паталеница, ще научите легенди, ще прочетете интервюта на журналиста с уникални хора, открити на уникални места.

„Някъде там” е третата книга на Румен Стоичков, която заедно с предишните две – „Преди забравата“ и „Из стръмнините на България“ оформят своеобразна трилогия на дългогодишен път през времето, оставило непокътнати спомени и сгради. Миналата година авторът бе номиниран от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите за приза „Пазител на традициите 2015” и спечели наградата на жури и публиката в категория „Личност”.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е 1-о СОУ „П.Славейков” и специалност „българска филология” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Като журналист в БНР е автор на над 2000 анкети, интервюта и репортажи. През 2005 г. на Медийния фестивал в Албена печели специалната награда на журито за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила. През 2007 г. е носител на Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика” – за репортерско разследване, показващо униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа. През 2012 г. получава втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на проект „Новото тракийско злато”. През 2015 г. печели Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество и обществена дейност.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт”, с над 1200 предавания от 1995 г. насам. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”. Член е на Съюза на българските журналисти.