Основната задача на АБВ за настоящата година, заедно с коалиционните ни партньори, е спечелването на изборите за нов държавен глава. Това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов в своето слово пред Втория конгрес на партията, съобщи Агенция „Фокус“.

„Ние тръгваме на президентските избори срещу модела „ГЕРБ”, подчерта Първанов. Той посочи, че от АБВ винаги са били алтернатива на политиката провеждана от сегашния президент. По думите му, опитите на външна сила да назначи сегашния президент продължават. „По повод на внушенията от онзи ден за старата политическа класа. Имаше такава закачка на г-н Плевнелиев да ме сложи заедно с една ниша с Иван Костов“, каза той.

„В АБВ ще дадем всичко от себе си буквално от утре, за да може България да има нов президент“, каза той. По думите му, победата на президентските избори ще отвори пътя за цялостна дълбока промяна на политически модел.

„Ние осъзнаваме, че матеметическият принос на отделните коалиционни партньори е повече или по-малко скромно, но силата и влиянието на коалицията не се измерва с механичния сбор на електоратите на съставляващите ги партии“, каза Първанов. Според него, на този етап не може да се гради идеологически хомогенна коалиция. „Битката не е толкова между идеологията, а битка за професионализъм, морал и отговорност в управлението“, каза той. „Хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до предстоящата есен“, коментира лидерът на АБВ. Той изрази увереност, че след 8 май диалогът в лявото политическо пространство ще бъде рестартиран, това няма да отклони АБВ от търсенето и реализацията на коалиционна формула в центъра.

Първанов обясни, че АБВ се утвърждава като естествен притегателен център за редица сродни партии, но няма амбиция да отстояваме лидерство. Според него, партията държи на равноправните отношения, а разбирането ѝ за добра коалиционна култура предполага да се определят ясно границите на политически допустимия компромис. „Политическото високомерие не е болест, от която ние в АБВ страдаме“, каза още Георги Първанов.