IMG_0898

Пролетният салон на Дружеството на художниците в Пазарджик бе открит тази вечер. В изложбата са показани творби на тридесет и пет автори, които се представят в жанровете – живопис, скулптура, графика и иконопис. Невероятно излъчване посреща посетителя, който ще бъде удивен от изключително високото ниво на творбите, които пресъздават натюрела на своите създатели, като подчертават вечната връзка между класика и търсене в необятното поле на духа.

IMG_0903

Вашето пространство е заредено с положителни емоции, раздаването на няколко награди сякаш не е най-важното нещо, което се случва тук, по-важно е, че вие сте една хубава общност, която оставя сериозни следи в културния живот на Пазарджик и България, каза шефката на сектор „Култура“ в Община Пазарджик – Диляна Матакиева. Тя връчи и наградите.

Диляна Матакиева подчерта и това, че на журито е било много трудно да определи носителите на наградите, тъй като на практика всеки един участник в изложбата заслужава награда.

IMG_0917

Две комисии оценяваха работите на членовете на дружеството. За наградите на Община Пазарджик, които тази година бяха в разделите, скулптура, живопис и иконопис, Илиян Колев, Диляна Матакиева и Ани Стойкова, а за наградите на ДПХ, Марин Кузев, Илиян Колев и Ани Стойкова.

Марин Кузев е скулптор,член на ДПХ. Автор на едноименната мемориална скулптура на Димитър Казаков -Нерон на моста на Лютата, на скулптурната група „Приказна разходка“ в парк Остров „Свобода“, на проекта в развитие-Люлката на Ван Гог, която беше направена отново в парк остров „Свобода“, миналата година и много други!

Наградите на дружеството тази година бяха с една повече, за живопис и иконопис, както и почетна грамота. Илиян Колев е пловдивски художник, живописец. Миналата година направи самостоятелна изложба в ХГ“Станислав Доспевски“, член на СБХ, и носител на тазгодишната нагарада Сите дез арт.

Наградата за живопис бе присъдена за художникът Здравко Здравков, който се представя с портрет на дъщеря си. За графика – Михаил Маламски, за скулптура – проф. Стефан Лютаков и за иконопис – Димитър Пеев. Почетна грамота бе връчена от ДПХ на най-младия член на дружеството Михаил Маламски за графичната си работа, която беше и единствена в този раздел.

IMG_0921

Дружеството на художниците в Пазарджик също присъжда награда, по принцип една, но тази година те са две, разказа председателката Ани Стойкова. Първата от наградите бе отредена за Борис Резов, а втората за Людмила Стамболиева, която се представя на изложбата с два керамични релефа.

IMG_0930

Уважение бе засвидетелствано и за скулптора Спас Киричев, който има изключително активна и творческа 2015 г. Тогава той създаде Паметника на кирилицата в Улан Батор, войнишки паметник и скулптурен бюст на поп Груйо Бански в Овчеполци, монумент на Константин Фотинов в Самоков, както и бюст – паметник на маршал Георгий Жуков в Стрелча.

IMG_0937

IMG_0948

IMG_0939

IMG_0926

IMG_0923

IMG_0943

IMG_0942

IMG_0953