От днес (25 май) до 10 юни 2016 г. в зала „Археология“ на Регионален исторически музей-Пазарджик ще бъде изложено прочутото тракийско съкровище от с. Равногор.

Открито е през 1987 г. при проучване на тракийски могилен некропол и представлява сребърни апликации с позлата за конска амуниция. Представя гарнитура от: начелник, седем кръгли апликации и наниз от сребърни мъниста. Начелникът е уникален – няма друг подобен, открит в българските земи. Шест от апликациите се групират по двойки, които са изпълнявали функцията на набузници от двете страни на конската грива. Първата двойка е с бюстове на Атина с шлем с гребен, с щит и копие. Втората двойка е с бюстове на Нике, чиито крила са предадени с подробности. Третата двойка са бюстове на богинята Артемида. Последната апликация е била поставена на гърдите на коня. Изобразеното божество вероятно е синкретичен образ – съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис и показва тракийска традиция.
Съкровището се датира във II-I в. пр.Хр. Участвало е в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ, Япония.