Ана Гройс, PZdnes.com

Дъждовната пролет е към своя край, топлите летни дни са пред нас и сега е времето да се възползваме максимално от природата при организирането на парти. Ако ви предстои празнуване на рожден ден, имен ден, годишнина или просто искате да се съберете с приятели, най-добрият вариант е да го направите навън – защото всички обичат да са навън. Това дава чувство за простор, свобода и непринуденост. Градинско парти можете да осъществите във вашата градина, между блоковото пространство, на вилата или извън населеното място. Независимо кое място ще предпочитате, не подценявайте организацията и декорацията, за да бъде вашето градинско парти наистина стилно и впечатляващо.

На първо време е нужно да се спрете на мястото, на което ще се проведе партито. То трябва да е подходящо за случая, да бъде почистено, подредено. Ливадата е добре да бъда ниско окосена. Масите и столовете, както и цялата градинска мебел, трябва да бъдат добре почистени и подредени. Желателно е да има възможност за изграждане на отделни парти-кътчета – мокър бар за напитките, кетъринг маси, на които ще разположите храната.

27градина

Всъщност кетърингът и мокрия бюфет са крайъгълният камък на всяко градинско парти, така че в никакъв случай не ги подценявайте! В зависимост от случая посудата може да бъде от порцелан и стъклени или дори кристални чаши. Напълно допустимо е в градината да посрещнете гостите си обаче и с    пластмасови или хартиени съдове за еднократна употреба. Храната трябва да бъде приготвена предварително и да остане да се приготвя само онова, чието приготовление може да бъде атракция на събирането. Музиката, разбира се, е душата на събитието и тя следва да бъде подходяща и съобразена със случая. Ако пространството е голямо, озвучете събитието, като поставите тон-колони и на по-отдалечени места, за да може приятната музика да съпътства празника и да допринася за настроението на гостите.

Място за дансинг, басейн – това са допълнителни екстри, които зависят от темата на партито и допълнително ще допринесат за доброто настроение. В случай, че мястото го позволява, обособете различни кътчета за гостите си, в които те могат да се усамотят в спокоен разговор на малки групи. Имайки предвид повода на събирането, е необходимо да помислите за подходяща украса. Тя може да е съобразена със сезона, с темата на събитието, с вкуса или дори с настроението ви. Осветлението също е съществен елемент от събитието ви, който значително допринася за неговия успех, особено ако застъпите и тъмната част на денонощието.

Изискаността повелява при украсата и осветлението да се обърне сериозно внимание на детайла. Можете да украсите, освен с балони и цветя, и с книжни фенери, които да разположите около бара, кетъринг масите и дансинга. Знаменцата или големите цветя от тишу хартия също не са лошо решение за декорация. Не подценявайте силата на цветята. Сложете ги на мокрия бар, на кетъринг масите, на масите за хранене, навсякъде където мислите, че ще е добре.

Друг вариант е да използвайте хартиените фенери за окачване, свещи или ръчно изработени свещници, за да осветите пътеката, по която ще посрещнете гостите си. Със сигурност обаче светлините ще създадат незабравима атмосфера на вашия купон и ще придадат допълнителна романтика към атмосферата. Добра възможност е да се използват градински факли. Още когато каните гостите си е добре да посочите дрес кода. Ако нямате предпочитания за облеклото, решението за начина на обличане оставете да е по усмотрение на поканените. В случаите на слънчево време е необходимо да се предвидят чадъри или сенници за осигуряване на спокойно прекарване на открито. Ако партито се провежда в студено време, осигурете одеяла.

В зависимост от желанието и бюджета, можете да завършите партито с празнични илюминации.