Участниците в стартиралия днес уъркшоп с участието на световно известния фотограф Марко Бартолини изненадаха в ранния следобед купувачи и продавачи на централния кооперативен пазар в Пазарджик. Темата на обучението им е свързана със създаването на професионален фоторепортаж и след теоритичната част сутринта, кандидат – майсторите трябва да покажат на практика своите умения.

28марко2

Причината за участието на фотограф от ранга на Бартолини в Пазарджик дължим на талантливата Вили Тодорова – Vilis. Тя също има множество международни и национални награди за фотография, а с Марко съдбата я среща съвсем случайно, тъй като се озовават в журито на един и същи конкурс. Серджо Маркионе, шеф на автомобилният концерн Fiat-Chrysler, нашата Вили и Марко Бартолини, трябвало да оценяват снимките на участниците. Още тогава Тодорова била очарована от начина на работа на Марко и решила, че непременно ще отправи покана към него да участва в нашия фестивал.

28марко1

Съвсем не била убедена, че той ще приеме, но му писала преди няколко месеца и той включил „Арт идея, арт алея“ в програмата си. Марко Бартолини смята, че работата на фотографа е да предаде емоцията на своя обект на публиката. Едва тогава, когато зрителят изпита емоционалното състояние на обекта, може да се каже, че работата е свършена. В противен случай фотографът си остава на ниво – „желая да направя хубава снимка“.

Марко Бартолини споделя своята философия: „Невидим наблюдател“ … да виждаш важните факти в нещата около теб, без да им влияеш или да манипулираш волно или неволно сцената. Това е целта на фотографията ми, да отразиш реалността с надеждата зрителят да преживее емоцията, която аз съм усетил .“

Марко Бартолини е роден и живее в Тоскана, Италия. Започва да снима в средата на 80-те години, а през 2012 се присъединява към фотографската асоциация F. Mochi of Montevarchi (Италия). Фотографския жанр, който предпочита, е репортаж. Това му позволява да съвместява двете най-големи страсти в живота си – фотографията и пътуванията.

28вили

През 2013 г. започва да участва във фотографски конкурси, в които до момента е спечелил над 300 награди в 46 различни страни по света. През 2014 е най-награждаваният италианец в Италия и по света, събирайки над 200 награди, в това число отличия на италианската национална асоциация и FIAP. Участва в национални и международни изложби. Получава награди и признания в много части на света. В последно време е ангажиран с преподаване на фотография.

Тази вечер на Острова, в 19 часа ще бъде открита фотоизложба на Марко Бартолини „Репортажи от четири континента в търсене на емоции” – тя вече е експонирана на Фото алеята.

Във фотоизложбата са представени серия репортажи, които се отнасят до темите за обществото, местата, работата и традициите – репортажи от Азия – Китай, Турция, Индия, Америка – Чили, Европа – Исландия, Италия, Африка – Мароко, Мавритания, Гана, Того, Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Сенегал.

Ето защо му отделяме толкова много внимание – ТУК