Целият административен колектив на община Септември(с изключение на 2-3-ма служители, които са в болнични), формиран след приемане на новата структура се включи в инициативата на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“.

В съботната сутрин кметът Марин Рачев раздаде осигурените от общината за тази цел фланелки, които бяха с логото на кампанията. От там доброволците се разделиха на 3 лъча. Първата група замина да почиства от боклуци местността „Света Марина” над село Варвара.

Втората се отправи към паметника на Александър Стамболийски по пътя за град Ветрен. Третата група се нае с почистване на зоната около „9-те чучура”, намираща се също край пътя за Ветрен. За участниците в акцията бяха осигурени достатъчно количество чували и ръкавици. Най-голяма площ – близо 1400 кв.м. бе почистена в местността „Света Марина”, където групата на общинарите, оглавявана от кмета работи в синхрон със служители от РИОСВ – Пазарджик, които водени от директора Костадин Гешев се присъединиха в почистването.

С чували в ръце доброволците направиха тотална оборка на местността, която придоби значително по-приветлив вид. Предмет на оборката станаха битови отпадъци – найлонови чантички, пвц бутилки и чаши, фасове, салфетки, кутии от бира и цигари, които бяха разхвърляни из целия район в тази част на гората. Не малка работа свършиха и общинарите на паметника на Александър Стамболийски, който след оборката там направо „светна”. По същия начин в края на акцията изглеждаше и зоната около „9-те чучура”.

Събраните в чували боклуци от трите места бяха закарани на общинското депо с осигурен от Марин Рачев превоз. Кметът подсигури и гориво за 15 леки лични коли, с които служителите се придвижиха до съответните места за почистване. Участниците в днешната акция направиха паралел с нашумелият преди 10 години филм „300”. Те не бяха многобройна армия, но показаха, че, когато са добре организирани могат лесно да спечелят битката с боклуците в зоните, които трябваше да изчистят.

„Благодаря на всички, които се отзоваха на призива. Смятам, че ние като администрация, която е лицето на нашата общност трябва да даваме личен пример на останалите граждани. Именно с действията си администрацията да работи за изграждане на едно сплотено общество. Надявам се и в бъдеще да работим по този начин. Нека тези, които остават да знаят, че сме едно голямо семейство, в което може да разчитаме един на друг за да можем в максимална степен да служим на населението”, заяви кметът Марин Рачев. Той използва днешният повод да направи и коментар по темата за чистотата в община Септември.

„Кампанията в Септември съвпадна с приключване на процедурата по избор на изпълнител за сметопочистването за следващите 4 години. Нямаше жалби, което е повече от показателно, че процедурата е спазена на 100%. Както знаем, в миналия мандат такава процедура беше провеждана два пъти, като и в двата случая беше отменяна от съда заради непрозрачност и ограничителни условия. На всичкото отгоре през 2014 г. беше подписан незаконен договор – без конкурс със същата фирма, която чистеше Септември от 2004 г. насам. До месец досегашните изпълнители се предадат работата си, като договора с тях след подписването с новия изпълнител автоматично ще бъде прекратен, разясни септемврийският кмет.