На 7 юни Представителен танцов ансамбъл „Албена“ към Младежки дом Пазарджик  ще отбележи 45 години от създаването си, съобщи директорката Инна Церовска.

В далечната 1971 година в ОУ“Георги Димитров“ /днес ОУ „Проф. Ив. Батаклиев“/. Във физкултурния салон на училището преподавателката по физкултура Филка Хамалска подбира деца – момичета и момчета и започва работа с тях в областта на танцовото изкуство. Така е създаден Танцов ансамбъл „Албена“.

06хамалска

През следващата година – 1972 , ТА „Албена“ излиза извън границите на училището , в което е създаден. Ансамбълът работи в Дома на учителя и в него вече се занимават деца от всички пазарджишки училища.

През 1993 г. Представителен танцов ансамбъл „Албена“ става част от голямото семейство на Младежки дом – Пазарджик.

От 1 януари 2012 година художествен ръководител на състава е Елена Велева – бивша танцьорка от състав „Албена”. Поемайки ръководството на състава, тя има амбиция да осъвремени танците, превърнали се в хитови изпълнения, да постави нови танци с модерно хореографско решение и да изгради един нов облик на „Албена”.

Присъдени награди на Представителен танцов ансамбъл „Албена“:

*Ансамбълът е носител на четири лауреатски звания и четири златни медала от четвърти, пети, шести и седми републикански фестивали в периода 1974 – 1989 година

* Печели  шест първи награди в Национален конкурс за камерни танци в периода 1974 – 1989 година

* Получава званието „представителен“ през 1979 година

* Получава Голямата награда на Комитета за култура – София – 1988 година

* През 2007 г. на голям международен фестивал в Беларус, с участието на 18 държави, Главният приз и Първо място се присъждат на ТА“Албена“ и г-жа Филка Хамалска за хореография и постановка на танца „Летят жерави“.

* Ансамбълът получава много престижни отличия от международни конкурси и фестивали в Германия, Русия, Куба, Австрия, Югославия,Франция, Люксембург, Турция и Беларус.

* Награди от Младежкия конкурсен фестивал на изкуствата – София; Национален фестивал „България танцува“; Национален танцов фестивал на изкуствата –   София и много други.

Това е вторият концерт-спектакъл през 2016, с който ознаменуваме 45- годишнината на Младежки дом  Пазарджик.