Ана Гройс, PZdnes.com

Жасминовият храст е близък роднина на маслината. Заедно с нея спадат към към ботаническото семейство Маслинови (Oleaceae). В рода Жасмин се включват около 200 вида вечнозелени лиани и храсти. Името му идва от персийското женско име Ясемин и навярно с него е увековечена красотата на някоя древна източна хубавица. Красивото растение произхожда от тропиците и субтропиците на Стария свят. Мястото, което ще отредим на декоративното храстче, трябва да е слънчево и светло. Полива се според нуждите, като е по-добре леко да се засуши, отколкото да се преовлажни. Може да се подхранва с торове за цъфтящи храсти, но не по-често от веднъж на месец. За да се наслаждавате на ефектна зелена композиция, обсипана с ухаещи бели звездички, трябва да се научите да го подкастряте правилно. През февруари-март правим подстрижка на растението, като може да скъсим клонките наполовина, без да го повредим. След тази манипулация израстват много млади клончета, върху които ще се образуват цветните пъпки.

Белите цветове са в изобилие през юни и юли, а ароматът на портокал може да се долови дори от разстояние в топлите летни вечери. Средната височина на декоративния храст е малко повече от метър и половина, но има джуджета и по-високи сортове. Може да вирее почти във всякаква градинска почва – кисела или варовита. Размножаването става лесно –    заложете резници с две, три пъпки в сандъче през лятото или есента. Това става и в чаша с вода. Когато коренчетата израснат по 2-3 см, ги засаждаме в смес от листовка и пясък (1:1) и ги покриваме с полиетиленов плик или с буркан, докато се появят младите листа.
Декоративно храстче, освен че може да радва зрението и обонянието ни, е  прекрасно и за чай

Прочутият китайски жасминов чай се приготвя с неговите цветчета, поради което го отглеждат в специални плантации. Цветчетата запазват своя аромат и след изсушаване. Достатъчно е в кутийката с чай да се добавят 1-2 цветчета, и ще имаме прекрасна благоухаеща тонизираща напитка.