Странно животинче, което е нещо средно между прилеп, врабче и пеперуда е заснел Васил Филипов от Пазарджик. Според него въпросното същество кръжи край цветята в градината, а с хоботчето си тегли цветен прашец от тичинките им. Тъй като бубулечката с гигантски размери е непопулярна, решихме да я публикуваме и ще се радваме, ако сред вас има хора, които могат да разкажат повече за заснетият представител на насекомите.

09пиперуда 09пиперуда2

В крайна сметка се оказа, че това е рядка пеперуда, която се нарича „Гълъбова опашка“.

09Macroglossum_stellatarum1_NR

Това е едно от най-необичайните същества в природата. Като цяло изглежда сякаш има бъг в дизайна си.
Това насекомо има вид на пчела, но размаха на крилете му напомнят на пеперуда. Това би било оправдано с мотива, че пчелата и пеперудата са насекоми, но за да се оправдае съществуването на такова насекомо, което е сходно с птицата, това е много по-трудно.
Когато посетите Британските острови, можете да се спрете и да почувствате мирис на флокс и да наблюдавате пърхащи колибри.
Ако се вгледате по-внимателно, сред тези жужащи, заети същества, гълъбовата опашка изглежда точно като тях.
Тя също виси във въздуха, но няма клюн. Вместо това има дълъг език, известен като хоботче, който е разделен от център до края и служи  за облекчение при почистването.
Гълъбовата опашка се отличава от останалите такива насекоми по това, че  е дневна, не се крие от дъжд и не умира при снасяне на яйцата си.