Постановката „Вражалец“ под режисурата на Иво Русев ще се срещне с местната публика на 20 юни. В сюжета, който е издържан по пиесата на Стефан Л. Костов, са въведени и актуални персонажи, довери известният актьор. Началният час на спектакъла е 19.30 ч., а цената на билета е 3 лв.

Той похвали местната трупа от самодейци, които влагат всичко от себе си, за да направят представление, което ще се помни дълго в средногорския град. В спектакъла ще видим единадесет актьори, ето и техните имена – Панка Козарекова, Станислава Станева, Цветанка Няголова,  ИльоИльов, Енчо Божков, Андон Божков, Маргарита Пайтакова, Илия Илиев, Йорданка Гунчева, Филип Фингаров и Петър Петров.

Озвучаването е дело на Делчо Трендафилов, осветлението пък е ангажимент на Стоянка Панова. Постановката ще видим на сцената на НЧ “ПРОСВЕЩЕНИЕ-1871г.” – Стрелча, с финансовата подкрепа на Община Стрелча. За сега присъствие на пилотното представяне на пиесата е обещал и кметът Стойно Чачов.

Ето какъв е сюжетът на пиесата – една сутрин в китно българско селце пристига вражалец (гадател), който предсказва на кмета, попа и двете най-видни девойки, че скоро при тях ще потече река от злато и някой, който е с тънък занаят ще им помогне да го окрият…

Като всички наивници, които я закъсват за пари, елитният квартет на селото се хваща здраво на въдицата и трескаво започва да търси фотографа Манчо, убедени, че той е човекът с тънък занаят и ще им помогне бързо да забогатеят. След като откриват калъпа за правене на фалшиви пари във фотото му, кметът, поп Стайко, Цвета и Босилка са повече от сигурни, че Манчо няма да откаже да ги вземе за сътрудници в неговата печеливша работа.

И наистина, когато му казват, че имат доказателства за престъпната му дейност, Манчо признава за правенето на фалшиви пари, но за съжаление не може да им помогне да забогатеят, защото няма вече хартия за печатане на банкноти. В желанието си на всяка цена да се облажат и те от дарбата на фотографа, кмета и попа правят акционерно дружество, с цел да съберат средства за хартията, която се купува от Виена.

В това дружество се включват почти всички в селото, без да подозират, че Манчо е един изпечен мошеник, който ще ги докара не само до просешка тояга, но и до прага на отчаянието. И след като го изпращат по живо по здраво с един пълен дюшек пари, не минават и двайсетина дни, когато се получава писмо до Пеньо бармана, в което Манчо споделя на приятеля си, че „по-дружелюбен народ“ от този в селото не е виждал и всички до един стават за карикатури в някой литературен вестник. След тази изповед на Вражалецът-Манчо зрителите сами решават весело ли е или тъжно нашето ежедневие и на героите от пиесата ли се смеят, или на самите себе си.