Петровият пост тази година започва от 26 – ти юни и ще приключи на 29 – ти, когато ще бъде отбелязан денят на св.св. Петър и Павел. Тогава е и храмовият празник на манастира в Баткун, напомниха от храм „Успение Богородично“ в Пазарджик. Църква кръстена на първоапостолите има и в Равногор, а точно тогава селото прави и своя традиционен събор. Когато празникът се пада в делничен ден, както е през тази година, съборът обикновено е в съботата или неделята, която го предхожда.

Манастирът „Св.св. Петър и Павел” е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Разположен е в северните склонове на рида Каркадия от Баташката планина, в полите на Западните Родопи.

Отстои на 12 км югозападно от гр. Пазарджик, недалече от с. Паталеница и на 3 км от с. Баткун. Поради тази причина манастирът е известен още като Баткунски.

В църквата „Св. Димитър” в с. Паталеница била намерена мраморна плочка с гръцки надпис, според който се предполагало, че манастирът е възникнал през Средните векове и по – точно през ХІ-ХІІ в. Има едно становище, че светата обител е била построена върху основите на стар езически храм. При разкопки в района пък били намерени стари римски монети. В близост до манастира се намират и останките на древния град Баткунион.