Група пишман берачи на липов цвят кършат клони от крайпътна липа на ул. „Г.Бенковски“, сигнализира пазарджиклийката Юлия Костова. Жената била подразнена от факта че цветовете, от които се приготвя чай падат в праха, на пътя, а след това се озовават в чантите на берачите.

В разгара на беритбата единадесет пункта в общината изкупуват цъфнал цвят. Четири от тях са в града, а останалите седем са в селата – Драгор, Памидово и Априлци, сочи справка от РИОСВ-Пазарджик.
От услугите им обаче могат да се възползват само хора, които имат липи в имотите си или са взели разрешително от Общината за събиране на цвета.

От РИОСВ напомнят също, че предадените цветове трябва да са цели и чисти, в никакъв случай сметени от улицата – практика, любима на ромите от общината.

Приложения и легенди

Чаша чай от липов цвят може много бързо да ни възстанови при температура и възпаление на дихателните пътища. Липовият чай действа чудесно, ако ни заболи корем или бъбреци. Може да се пие редовно при ревматизъм. Наберете и изсушете, напълнете цвета във възглавничка. Смята се, че ще ви донесе здрав и дълбок сън. Липата лекува и от черногледство. Постойте под короната ѝ, ако главата ви се е изпълнила с мрачни мисли. Докоснете и ствола ѝ. Може дори да усетите силната ѝ енергия.

В миналото имало поверие, че липата може да те направи и безсмъртен. Заедно с това се твърдяло, че не я удря гръм. Садели я като закрилница пред всеки дом. А като се появявала нова душа в семейството, първата работа била да се нарече на нея младо дръвче. В по-нови времена пък липата се свързвала и с мира – затова свършела ли някоя от многото европейски войни, се засаждали липи в дълги редици.