Преподавателят по литература в ОУ“Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик е един от общо петстотин делегати, които изпрати нашата област, за участие в Националния учителски събор, който се провежда днес в зала „Арена Армеец“ в столицата.

Смолянските кабагайди сложиха началото на форума, а след това пред учителите се изправи Президентът. Образователната реформа да бъде поставена в центъра на общественото внимание и всички заедно да поемем отговорност за нея, призова държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците.

„Българското образование е в преломен момент, реформата е в ход и трябва да реши редица натрупали се проблеми в училищното образование. Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически“, заяви президентът пред 12 хиляди учители от цялата страна, кметове, представители на водещите научни институции, които се събраха на национална среща в София.

„Най-добрата инвестиция за бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите. Време е да започнем да управляваме образованието като инвестиция, да влагаме усилия и средства, но и стриктно да контролираме ефективността и резултатите“, каза държавният глава. Президентът подчерта, че реформата няма как да бъде успешна без усилията на учителите. „Без вашите усилия новият Закон за училищното образование ще остане просто лист хартия и едно добро намерение на Народното събрание“, подчерта Росен Плевнелиев.

 Държавният глава определи реформата на професионалното дуално образование и обучение като ключ към осъвременяването на образователната система на България. „С подобряването на качеството на образованието нарастват отговорностите, но и авторитетът на учителите и възнаграждението за техния труд“, посочи президентът Плевнелиев.

Държавният глава припомни още, че образованието е сред главните приоритети на Президентската институция от 2012 г. насам. Благодарение и на усилията на двете служебни правителства беше успешно започната Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, допълни президентът.

„Учителите сте хората, които в най-голяма степен определяте бъдещето на България. Благословени сте с професията си. Поклон пред вашата мисия за просветена, образована и модерна България“, обърна се президентът към участниците в Националния учителски събор.