Малко прилепче стресна посетителите на хижа „Добра вода“ вчера. То се промушило през малка дупка на антикомарната мрежа на един от прозорците и кротко увиснало на пердето. Когато вечерта туристите светнали лампата, прототипът на Батман се разхвърчал разтревожен из помещението, а след това излетял в коридора.

Там пък се натъкнал на група деца, които за щастие не изпитвали ужас от летящата мишка. Тя се измъкнала през отворената навън врата и изчезнала в тъмното.

Като бозайници, хранещи се предимно с нощно летящи насекоми, прилепите играят важна роля в поддържането на равновесието в природата. Едно-единствено малко кафяво прилепче, тежащо около 3 грама, може да изяде 1200 комара за един час, а за 1 нощ изяжда средно 3000 насекоми. В България всички видове прилепи са полезни, тъй като се хранят с едни от най-опасните вредители за хората. Дългогодишни наблюдения показват, че при присъствие на повече прилепи на дадено място, насекомите значително намаляват.

Според запознати с навиците на дивите животни, все повече прилипи се местят да живеят близо до хората, като се спотайват предимно в панелни блокове, под мостове, а също така и в постройки, които се намират в планината, както е станало в случая.

Прилепите не са агресивни животни и не нападат хора, ето защо ако случайно ги срещнете в живота си, постарайте се да им дадете възможност да се върнат необезпокоявани в природата. В никакъв случай не се опитвайте да ги хващате, защото при самозащита те могат да ви ухапят. Ако това се случи незабавно трябва да посетите лекарски кабинет, защото дребните бозайници са сред преносителите на над сто вируса, някои от тях смъртоносни.