Ана Гройс, PZdnes.com 

Тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично – куклен театър „Константин Величков“ в Пазарджик балетната трупа на Старозагорската опера ще представи своята най-нова продукция „Пепеляшка“ по музика на Сергей Прокофиев. Премиерата на постановката се състоя през месец май с триумфален успех в Стара Загора. Билетите за представлението довечера са с цени от 8, 10 и 12 лв. и все още има шанс да се сдобиете с ценните хартийки от билетната каса в театъра.

За премиерата на „Пепеляшка“ в шивашкото ателие на Операта са ушити общо 58 костюми  – 31 мъжки и 27 дамски. За изработването им са използвани 850 метра плат – коприна, трико, тюл, дантела. Костюмите са декорирани  със златни и сребърни украси и щраусови пера.  Приказката „Пепеляшка“ от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров.

Не са малко и балетните шедьоври на базата на този приказен сюжет. Дори на Чайковски е била предложено да напише балет по „Пепеляшка“, но проектът така и не се осъществява. Прокофиев започва да пише балетът по едноименната приказка през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет „С.М. Киров“. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на композитора, но въпреки това, когато нашествениците са отблъстанит Прокофиев се връща в Москва и довършва музиката за балета.

„Большой театър“ го включва в афиша си за сезон 1944/1945 година, а хореограф е Ростислав Захаров. В първите представления в ролата на Пепеляшка влизат балерините Олга Лепешинская и Галина Уланова. Впечатляващата режисура и постановката на настоящия спектакъл „Пепеляшка“ са на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова и това е неин първи самостоятелен проект. Мултимедията е на Радостин Димитров и Пламен Асенов, музикална обработка – Александър Тумангелов. В постановката участват Балетът на Държавна опера Стара Загора, ДЮСОБ „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева, Школа „Бага-тур“. В ролята на Пепеляшка е Кремена Костова, Принцът е Станко Танев, Бащата на Пепеляшка – Александър Желев, Майката – Петя Вънева, Преструвана и Свадливка /сестри/- Цветелина Тенева, Яна Кафалиева , Фея – Ромина Славова, Учител по танци – Ивелин Христакиев, Анелия Димитрова, Испански танци – Биляна Чолакова, Драгомир Илиев , Ориенталски танци – Ивелина Димитрова, Ивелин Христакиев, ансамбъл, Класическа вариация и Адажио – Анелия Димитрова, Ивелин Христакиев , Камериерки – Лора Монева, Пенка Димитрова, Анелия Димитрова, Ивелина Димитрова.