29кукутен2

От началото на седмицата артистичният тандем – Спас Киричев и Маргарита Иванова са в молдовското селце Иванча, където в момента тече международен симпозиум по керамика. Форумът ще продължи до 16 юли, а участниците в него са от десет държави – Полша, Литва, Египет, Казахстан, България, Румъния, Азърбейджан, Росия, Украйна и Молдова. В рамките на три седмици всеки, който пожелае може да присъства на дискусиите между творците, а също така да стане свидетел на създаването на техните керамични произведения.

В началото на следващата седмица ще стартират и майсторските класове, като всеки от участниците ще представи пред останалите своите умения, а ако има желаещи начинаещи керамици, те ще усвояват техниката на своите преподаватели. Също пред следващата седмица ще бъдат изслушани и лекциите на гостите от чужбина, които ще разкажат за традициите в областта на керамиката в своите държави.

За 16 юли е предвидена и изложба „Кукутен“, в която участниците в симпозиума ще представят своите работи, създадени в Иванча. Целият ден ще бъде посветен на местните традиции, а участниците от чужбина ще имат възможност да пробват и специалитети от молдовската кухня.

Какво е „Кукутен“?

29кукутен

Културата Кукутен — е една от най-древните европейски цивилизации, която се е появила малко преди първите човешки поселения в Месопотамия и Древен Египет.

Тя била широко разпространена на территориите на днешни Молдова,  Румъния и Украйна, а Молдова се явява центърът на този ареал.
 
Името „Кукутен“ е дадено в резултат на открития, направени през 1884 и 1893 г., в днешния град Кукутен.

От таи древна култура до нас са достигнали предимно керамични изделия. Качеството им е завидно и непостижимо дори за някои от днешните майстори.