Възраждане на проекта „Сютка“, който е стратегически важен за три наши общини – Ракитово, Батак и Велинград, оповести днес по време на обиколката си в родопската част на региона министър Николина Ангелкова. Проектът „Сютка“ е включен в националната инвестиционна карта и постоянно се рекламира не само за наши, но и за чуждестранни инвеститори. Популяризирането на нашия край е важна част от програмата на Министерството на туризма, тъй като тук има голям потенциал за развитие, каза още Ангелкова.

30гинче

Нейният личен фаворит е Плиоценският парк край Дорково, който продължава да печели почитатели. В годината на откриването му – 2014 – та той е бил посетен от 4 500 туристи. За миналата година броят им вече е бил 13 500. За първите три месеца на тази година праисторическите находки са били разгледани от 6 300 посетители.

Батак, Ракитово, Велинград, Брацигово и Пещера ще влязат и в обектива на чуждестранни журналисти, които пристигат у нас по покана на Министерството на туризма. Те ще могат да отразят собствените си виждания за нашето историческо минало и природните дадености на Западните Родопи.

За първи път утре във Велинград ще се състои изнесено заседание на Националния съвет по туризма, на който са поканени да присъстват кметовете от нашата област. Там те ще могат да представят своите виждания за развитието на региона.

Още едно предимство на региона е, че е много близо до столицата и има големи перспективи, както за увеличаване на вътрешния туризъм, така и за привличане на чужди туристи, благодарение и на АМ Тракия, през която преминава трафика по направлението Азия – Европа. По думите на министър Ангелкова, Цигов Чарк може да предложи и необходимата леглова база.