Ана Гройс, PZdnes.com

За двадесети пореден път, туристите от ТД “Незабравка“ гр. Септември стягат раниците за традиционното екскурзионно летуване.

Всяко лято планинарите прекъсват връзките с града и ежедневието за десет дни, които прекарват в походи в планината, разглеждане на забележителности и зареждане сред природата. Преходите се провеждат предимно в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина. Обикновено около 50 човека се включват в природолюбителското начинание всяка година, а участниците преминават 8 до 10 високопланински хижи.

04екскурзия2

 

След 20 дни планинарите започват тазгодишния планински преход. Отправна точка е хижа Перелик, в близост до колоритното Смолянско село Стойките. След това любителите на природата ще се отправят към хижа Ледница, където ще посетят и едноименната пещера. Природната забележителност се намира на 7.5 км от с. Гела, сред стара букова гора. Пещерата е част от  карстовата местност Злостен, на която се намират известните, предимно пропастни, пещери, една от които е Ледницата.

От там туристите ще се отправят към село Мугла, рида Мурсалица и Чаирските езера. Защитената местност Чаирски езера е район, известен с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Намира се на 1400 м.н.в. сред приказната природа на Западните Родопи.  Чаирските езера са образувани от топенето на ледници през ледниковия период.

Изумително красиви, с кристално чиста вода и с редки растителни видове, това е едно от най-чистите места в България. Много подходящо място е за пешеходен туризъм. Мястото е отправна точка за посещение на природните забележителности – пещерите Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Триградското ждрело, местността Пияната гора, резервата Шабаница. Туристите от „Незабравка“ планират да стигнат и до напълно обезлюденото село Чамла, което формално е най-високо разположеното село у нас  – на 1650 м.н.в.

04екскурзия1

„Казваме формално,  защото землището административно все още се води за село, макар на това запустяло място отдавна да няма дори сезонни обитатели.“ По време на прехода, водачът на групата Евгени Попов ще отпразнува за пореден път своя рожден нейде високо в планината.

Всъщност Евгени разказва, че през последните 25 години посреща празника си именно сред природата, в компанията на останалите природолюбители, което е несравнимо преживяване. За тези от вас, които четейки този материал изпитаха желание да се включат в групата, бързаме да кажем, че местата за това лято са напълно изчерпани. Но за догодина, можете да заявите желанието си отрано и да бъдете включени в незабравимото преживяване наречено Лятно екскурзионно.