За седми, последен път Пазарджик ще бъде домакин на фестивала „Израел – Моят Възлюбен“. Той ще се състои на 8,9 и 10 юли в Пазарджик, а за първи път ще има и преводач на иврит, съобщиха организаторите. Както и досега фестивалната програма включва изпълнения на известни български певци и музиканти, обединени от общата си любов – Израел.

През 2001 г. се проведе Първия национален фестивал „Израел – Моят Възлюбен “. Имаше представители от цяла България и от почти всички еврейски общности. Присъстваха 222 евреи и над 350 християни. Почетен гост на фестивала беше Н. Пр. Емануел Зисман, посланик на държавата Израел в България по онова време, както и тогавашния кмет на Пазарджик – д-р Иван Колчаков.

Вторият фестивал се проведе през 2005 г. В него също участваха музикални и танцови състави от България, както и прекрасни изпълнители от еврейската общност в страната ни. Откроиха се изпълненията на Лика Ешкенази и Етиен Леви.

 Третият фестивал беше посветен на 60-та годишнина от създаването на държавата Израел и се проведе през 2008 г. – със специалното участие на световно известния тромпетист и единствен изпълнител на шофар: Арик Давидов. На този фестивал присъства и Н. Пр. Ноах Гал Гендлер, посланик на държавата Израел в България. Бяха представени и 24 творби на художничката Селма Тодорова, на тема ,,Завръщане в Обетованата земя”. С това фестивалът придоби интернационален характер.

Четвъртият фестивал се проведе на 16 и 17 юли 2010 г. Той бе най-масовият до този момент. Участваха както изпълнители на песни и хорове, така и много танцови състави. Фестивалът придоби международен характер. Сред гостите и изпълнителите беше и танцовият състав от Румъния. Представителите на Варна с ръководител Неки Ковальова завладяха публиката с изключителните си танци и постановки. Вечерният концерт се проведе на Острова на свободата в Пазарджик, със специалното участие на Етиен Леви и Бари и Батя Сегал. Вечерта завърши със заря. Петият фестивал се проведе през 2012 г., а миналата година гости на фестивала бяха Миро и Ваня Костова.

Тази година участието си отново е заявил Етиен Леви, а кои ще бъдат останалите, предстои да разберем.

*Фестивалът се организира от Евангелска Петдесятна църква Пазарджик и ЕПЦ „Шалом“ Брацигово и e плод  на служението „Християни – приятели на Израел“. Осъществява се с подкрепата на Посолството на държавата Израел в България.