Митнически служители от „Капитан Андреево“ откриха контрабандно пренасяни златни бижута в бельото на двама мъже, пътуващи от Турция за България с кола с пазарджишка регистрация, съобщиха от Агенция „Митници“.

Въпреки че шофьорът на автомобила и двамата му спътници не са декларирали стоки, валута и валутни ценности, колата е селектирана за щателна проверка. При извършения преглед, в бельото на шофьора и единия от спътниците му, са открити общо 1,152 кг златни бижута. В прессъобщението не се съобщава от кой край на областта са двамата трафиканти на злато, възможно е само колата да е от нашия регион, а возещите се с нея мъже, да са от друг край на страната.

От бельото на единия мъж са извадени три найлонови пакетчета с общо 291 бижута, сред които 125 синджира, 69 чифта обеци, 46 медальона, 42 пръстена и 9 гривни. Според направената експертиза накитите с общо тегло 924 грама са от 14-каратово злато и са на стойност 51 744 лева. От бельото на шофьора са извадени 41 бижута с общо тегло 228.50 грама от 14 -каратово злато на стойност 12 796 лева.

Откритите бижутата, автомобилът и единият от нарушителите са задържани. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство.