Ана Гройс, PZdnes.com

Целувайте се! Днес е световният ден на целувката! 

Целувката има свой собствен ден и той се отбелязва точно днес. Празникът е отбелязан за първи път във Великобритания през 1988 година, когато с решение от ООН денят е обявен за Световен ден на целувката. Някак естествено празникът бързо печели популярност в различните краища на света. Следват различни конкурси и събития за масово и най-продължително целуване. Световният рекорд по продължително целуване например без прекъсване е 30 часа. За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на не един и двама творци – художници, музиканти, композитори и поети.  Учените са уставонили, че човек се целува средно 14 дни през целия си живот! Причини да се целувате не са ви необходими, защото нежният акт освен, че е изключително приятен е и много полезен. Действа успокояващо, антистресово, терапевтично. Подобрява настроението, а в някои случаи дори и здравето.

Знаете ли, че

Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута.  Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална. Когато се целуваме използваме 30 лицеви мускула, отговорни за красивата кожа на лицето ни. Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват. Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.

Най-известната картина с целуващи се е

06The_Kiss_-_Gustav_Klimt_-_Google_Cultural_Institute

„Целувката“ – картина, нарисувана от австрийския художник-символист Густав Климт между 1908 и 1909 година, в зенита на неговия „Златен период“, когато той рисува голям брой творби в подобен стил и техника на позлата.

Платното с формата на точен квадрат изобразява двойка прегърнати мъж и жена, облечени в туники, украсени както в геометричния стил, характерен за съвременното на картината течение „ар нуво“, така и с органичните форми от по-ранното течение на изкуствата и занаятите. Творбата е изпълнена с маслени бои и слоеве златни люспици, което ѝ придава модерно, но и наситено с емоционални спомени излъчване. Картината е притежание на Австрийската галерия в двореца Белведере, Виена и е широко приета като един от шедьоврите на ранния модернизъм. Смятана е за най-популярната творба на Климт и за символ на виенското ар нуво или още югендстил.