Интервю с Нейчо Дечев, председател на Сдружение „Родопски хайдути“ за областта

Какво ви провокира да учатвате в исторически възстановки?

Няма провокация, а наследство и история. Пра,пра,пра дядо ми е Дячо Върбанов. Съзаклятник и активен участник в Априлското въстание. Началник на оборудването и продоволствието на Брациговското въстание. Осъден на смърт, заедно с двама от синовете и заточени на остров Крит.

От колко време насам се превъплъщавате в хайдутин и въстаник?

Стремя се, да бъда автентичен от 2012 година. Но не само като родопски селянин „Хайдутин“. Имам униформи и оборудване на войнишка и офицерска униформа от Първата Световна война. Също и турска, войнишка. Според случая е и премяната.

Как семейството ви помага за това?

Семейството ми е винаги търпи лишения, заради моето хоби! Оръжията, консумативите, носиите, са скъпи, когато са качествени. Съпругата ми винаги ме придружава в мероприятията. Тя също има няколко носии.

С какво се занимавате в реалния живот?

Все още работя и нямам много свободно време. Но събирам стари предмети и се опитвам да съхраня българското.

Какво мислите за Равногор, какво е неговото бъдеще?

Ако прогнозите на учените се сбъднат относно климатичните промени в бъдеще, Равногор ще бъде предпочитан за много граждани от Европа.

ЗА него

Без Нейчо Дечев не минава нито едно честване сврзано с Априлското въстание или годишнина от войните, водени в най-новата история на България. Днес той празнува имен ден и това бе поводът да го потърсим, за да го поздравим за богоугодното му дело. Родопчанинът от Равногор тачи спомените за далечното и близко минало и е един от хората, които се опитват да предадат тази любов на поколенията.