Ана Гройс, PZdnes.com

Оказва се, че най-обичаното лакомство за малки и големи също има своя празник и той е точно днес!!

Лято е, и всеки един от нас търси разхладителното действие, на така обичания от всички сладолед! Преди 32 години, през 1984 г., американският президент Роналд Рейгън, обявява летния месец юли, за месеца на сладоледа. Популярният десерт, гарантира добро настроение и разхлаждане през жарките летни дни, затова малки и големи отделят внимание на деня на сладоледа и намират начини да го отбележат. Сладоледът е замразен десерт, който обикновено се прави от млечни продукти като мляко и сметана, и често се комбинира с плодове или други съставки с аромати.

Повечето видове съдържат захар, въпреки че някои от тях са направени с други подсладители. Сместа от избраните съставки се разбърква бавно, докато се охлажда. Резултатът е гладко текстурирана полутвърда пяна. Според кулинарните историци първите вкусове и опити за направата на сладолед, датират от 18-ти век. Съществуват и други източници, според които персите го измислили, римляните са го развили, ренесансова Европа го популяризира и бързо се разпространява по целия свят.

Проучване на вкусовите нагласи на консуматорите на сладолед и почитателите на студеното лакомство сочи, че с най-много поръчки на глава от населението, Сингапур има предпочитание към шоколадовия сладолед, докато ванилията е най-обичан от Пакистан. В България също консумираме два пъти повече ванилов сладолед отколкото шоколадов, като у нас се набляга и на плодовия вкус.  В Тайван и Виетнам наблягат на тропическите вкусове с манго и кокос. Индия предпочитат да го смесват с бисквитки и боровинки.

В чест на най-популярния десерт ето още някои любопитни факти:

Всяка година в САЩ се изяждат средно по 48 литра на човек, а това прави американците консуматори номер 1.

27% от населението на света предпочитат ванилов сладолед, следван от шоколадовия – 14,3 %.

Италианският мореплавател Марко Поло се завърнал от Далечния Изток (с рецепта, която прилича на шербет). Тогава европейците, получили вкуса на това, което днес познаваме като сладолед.

Първият завод за сладолед е открит в Балтимор през 1851 г.

От няколко години Пазарджик се радва на изискан сладоледен салон „Долче вита“, където в приятна атмосфера можете да се насладите на голямо разнообразие от сладоледи и сладоледени торти, приготвени по уникални италиански рецепти.

Дори и да не намерите време да обикаляте заведенията, съберете семейство и приятели, купете големи кутии сладолед, фунийки, шоколадови пури, захарни пръчици и плодове за декорация. Организирайте си състезание за приготовлението на най-добрата мелба.