С грандиозен спектакъл бе открито седмото издание на фестивала „Израел – моят възлюбен“, който ще подължи до неделя в областния град. За да бъде негова водеща и преводачка от иврит, в града ни пристигна кореспондентката на БНР в Израел – Весела Райчинова – Сели. За първи път фестивалната програма бе оповестявана на три езика – български, иврит и английски. Причина за това стана фактът, че международното участие расте с всяка изминала година и сега в Пазарджик има представители на еврейските общности от Полша, Англия, САЩ, Гърция, Швеция и Украйна. Изключително много са и гостите от общностите в нашата страна.

Химните на Израел и България огласиха зала „Маестро Георги Атанасов“, а фестивалът бе открит с изпълнение на шофар, от равин Дъглас Лили. Шофарът. Шофарът е от рог и е ритуален инструмент в Израел.

Тази зала е образец за единството на двата народа, събрахме се тук, за да бъдем посланици на мира и любовта.

Събитието е важно и от гледна точка на това, че според Тора, това е юбилйната седемдесета година за Израел, в която според книгата на Левит: „Ще бъде възвърнато всяко наследство, това  година на свобода“.

Изразена бе благодарност кам ръководството на града в лицето на кмета Тодор Попов, както и всички, които са съдействали за организацията на фестивала.

Първото музикално изпълнение бе на група „Камертон“ от Казанлък, а по време на песента от втория етаж на препълнената зала се посипаха балони:

Видео – ТУК

IMG_2548 IMG_2556 IMG_2586 IMG_2603 IMG_2615 IMG_2616 IMG_2617 IMG_2625 IMG_2627 IMG_2636

Утре фестивалът продължава в зала „Маестро Георги Атанасов“ от 9 до 13 ч., а след това предстоят концерти на Острова.

Пълната програма – вижте тук