Над 4000 души са обитавали древния Протоград, който се е намирал в рамките на 120 дка, в центъра му е била разположена Плоската могила край днешното село Юнаците. Предполага се, че селището е основано около 4900-5000 г.пр.Хр. В процеса на работа обаче може да се окаже, че е доста по-старо, разказва доц. Явор Бояджиев, който води и днес разкопките на това култово за цяла Европа място.

Съвсем близо до Пазарджик, само на пет километра, човек може да види с очите си онова, което са виждали и хората преди седем хиляди години.

13юнаците1

Къщите на древните са били основно от глина, каменни къщи тук не е имало. Всеки е строял жилище с най-достъпния за него материал. Например в Дуранкулак, където съм работел 12-13 години, има скала, която се цепи много лесно и от нея без проблем се правят плочи, годни за градеж, казва доц. Бояджиев. А при тукашните конструкции има колове омазани с глина. Били са редувани пласт от глина, с дебелина 30-40 см, с пласт от камъни, с диаметър от 10 до 20 см, плътно набити един до друг. Това е създавало особена здравина на укрепителната конструкция. На височина стената е достигала до 2,5-2,8 метра и е изключително добре запазена. Тази конструкция между другото допреди 70 години е била основна по селата, а някъде може още да съществува.

До момента сме констатирали само две улици, които са ориентирани в посока север-юг. Имайте предвид, че сме разкопали много малка част от всичко. Ако вземем цялото селище, то е било 100 хиляди квадратни метра, а ние работим едва на 500-600 квадратни метра, което е много малка част от цялото селище. Но със сигурност имаме хванати улици, на двете страни от които са разположени къщите. Въпреки, че сградите са глинени, те са с доста големи размери, някъде между 80 и 120 квадратни метра, което за съвременните мащаби е съвсем прилична къща. В никакъв случай не мислете, че са били колиби, били са съвсем нормални постройки. Имаме данни, че тук е имало и двуетажни жилища, казва археологът.

13юнаците9

Първото описание на могилата правят братя Шкорпил през 1898 г. в книгата си „Първобитните люде в България“, а първите разкопки са започнали много отдавна – още през 1939 г. от Васил Миков. Той прави един сондаж и открива останки от времето на траките, бронзовата и халколитната епоха. Работата е прекъсната за дълго време заради Втората световна война. След това през 1976 г. разкопките се подновяват с участието на НАИМ и представители от Пазарджишкия музей. Последните 20 години на миналия век е имало българо-руско сътрудничество, което през 2000-та година е преустановено.

13юнаците

 

От 2001 г. насам ръководител на обекта е доц. Явор Бояджиев. От 2002 г. до 2011 г. работехме съвместно с гръцки колеги, като финасирането бе от тяхна страна. Заради кризата у тях то бе преустановено и сега разчитаме основно на средства от Министерство на културата и на частни средства от фондация „Балканско наследство“. Тя организира и идването на чужденци доброволци, които хем се обучават, хем работят. В момента на обекта има група американци, а най-новото откритие на екипа е, че местните хора са можели да произвеждат метални сплави.

Само преди дни бяха открити парчета от метал, които по-късно вероятно са били обработвани, за да се произвеждат от тях сечива или други нужни за оръжия и бита изделия.

13юн1

Смея да твърдя, че е град, защото селище с площ над 7-8 декара, както твърдят американски и френски учени,  се смята за град, точно както в Близкия изток – Месопотамия, казва археологът. Имаме също и структурата, която по-късно става определяща за града. Цялата мощна крепост е оформила едно отбранително съоръжение в най-високата част. Това е укрепената част на селището. Навремето тук отдолу  е минавала река Тополница. Стигала е до самата основа на сегашната могила. По всяка вероятност в центъра е живял елитът на населението, което е имало и развити занаяти. Разбира се това е далече от мащабите на един днешен град, не ме разбирайте погрешно. По наши изчисления тук са живяли поне 4 хиляди жители, които са достатъчна бройка да се нарече селището град.

13юнаците6

До момента са открити много неща. Това е един паметник, в който е имало живот от  5000-та година пр. Хр. до Средновековието, т.е. в рамките на 6 хиляди години тук е имало непрекъснат живот с известни малки прекъсвания. Ако говорим в световен мащаб, това тук се е случило доста по-рано от културите в Месопотамия и Египет. Става въпрос за 1000 години по-рано от най-ранните цивилизации, които познаваме. Имаме селище от каменно-медната епоха. Открили сме останки от жилища в него, което показва, че селището се е простирало поне на 200-300 метра. По принцип това селище загива от нападение и накрая е унищожено до основи.

С други думи, халколитните хора от Юнаците всъщност са построили първия Акропол и са създали първообраза на града в Европа, такъв какъвто изглежда и се развива в следващите епохи – през античността и средновековието. След тези находки, трябва да преосмислим представите и познанията си и да преместим историята на първите градове в Европа с две хилядолетия назад и няколкостотин километра на север.

Имаме доказателства за познаване на металите, специализирано занаятчийско производство, социално разслоение, писменост, градове. Първото от доказателствата в тази посока беше Варненският некропол, чийто находки доказаха не само познаване на металите, но и наличието на специализирани занаяти, социално разслоение, твърди доц. Бояджиев.

Плочката от Градешница и знаците по много съдове от тази епоха пък са указание за съществуването на ранна графична система – някаква протописменост. Фрагментите са вече стотина, подобни артефакти са открити и в Юнаците. Липсваха само свидетелства за монументално строителство. Е, сега тук излезе и масивна крепостна стена, която, заедно с мащабите на селището дават основание да се мисли за един Протоград.

13юнаците4

 

Тук са открити както жилищата на хората, така и невероятно много находки. Сред тях има фантастична керамика, с характерни фигурки на кръстати птици, от които имаме над 140 екземпляра. Това ни дава основание да предполагаме, че мястото е било център на култ към птиците. Няма друго селище в България с толкова много изображения на птици. Повечето от тях са експонирани в музея в Пазарджик. Освен тези фигурки са намерени и много женски идоли от глина и кост, както и фигурки на животни, също така култови масички и култови столчета.

13юнаците8

Поминъкът им е бил разнообразен – животновъдство, земеделие, лов и риболов.  Имайте предвид, че тук е минавала река Тополница, която е била под носа им, в буквалния смисъл на думата. Река Марица пък е на не повече от 3 км оттук, така че са имали огромно количество риба. Покрай двете реки със сигурност е имало водоплаващи птици – патки, гъски, лебеди. Възможно е те да са в основата на техния култ, защото са били част от прехраната им.

13юнаците5

Има и фигури, които много наподобяват орел. Искам да подчертая, че мястото е много стратегическо – на двайсетина километра от Родопите, отсреща е Рила, зад могилата е Средна гора, т.е. има три планини, от които от една страна идват водоплаващи птици, а от другата всички хищни птици също се събират тук. Самата могила е на много по-късно открития Траянов път, който свързва средна Европа с Цариград. Имали са и добри връзки с Егейско море, което е част от Средиземно море. За това говорят много открити украшения от Мида спондилас, която се е въдила само в Средиземно море.

През август 2016 г. по време на разкопките в Юнаците бе открито и най-старото злато в Европа – ТУК

09юнаците124злато-юнаците