Кметът на Община Септември Марин Рачев ще поеме всички разходи по възстановяване на изгорялата вчера по обяд къща в село Карабунар. Както вече съобщихме имотът на семейство Джалеви се запали след като беше поразен от гръмотевица. Най-сериозно от възникналия в последствие пожар пострада стаята, където родителите Адриана и Тони отглеждали болната от церебрална парализа 13 годишна дъщеря Глория. Помещението е изгоряло на 100 %-та, както и покрива над него. Тъй като вчера беше служебно възпрепятстван покрай извънредната сесия за приемане на оздравителния финансов план, тази сутрин общинският кмет посети домът на пострадалото семейство в компанията на своя колега от Карабунар Иван Каменарски и шефовете на дирекции в Община Септември инж. Явор Митев(Строителство) и Ангел Бончев(Транспорт и Екология).

Оказа се, че изгорялата снощи къща е родната на майката на Марин Рачев – Спаска, която е от село Карабунар. Преди много години, след като родителите на леля Спаска починали, тя заедно с Марин и сестра му Татяна решили да си продадат своя дял на семейство Джалеви. „Дядо Тодор и баба Исарка са я строили цял живот дето се казва. Като се изнесохме към Септември майка ни попита дали да я продадем за да не пустее имота”, разкри Марин Рачев. „От понеделник започваме пълния ремонт на къщичката.

Ще се изгради всичко отначало – бетонен пояс, покрив, ще се измажат помещенията, абе с една дума всичко, каквото е необходимо”, заяви кметът Марин Рачев. „Има и известна доза сантимент, когато сега идвам тук и си припомням годините от моето детство, защото именно тук прекарвах всичките си ваканции и празници. След това пак от тук започнах бизнеса си – събирах агнетата, когато се занимавах с животни. Но основното е, че сме хора и трябва да си помагаме. Случай като този само ни показват кое е възвишеното, важното и същественото в нашия земен път. А то се крие в отношенията между хората. Трябва да бъдем над дребните сплетни и вражди.

Защото човешкия живот е само един миг от вечността. Къща се прави, но белята можеше да бъде непоправима, ако малката и безпомощна Глория вчера беше тук”, каза още септемврийския кмет. Колегата му от Карабунар Иван Каменарски използва поводът да изкаже благодарността си за бързата реакция на Марин Рачев. „За мен най-важното нещо е, че пострадалото семейство видя, че не е само в бедата. Като местна власт ние винаги трябва да показваме такава съпричастност”, отбеляза Каменарски.

По неговата инициатива в селото от вчера е стартирала дарителска акция за набиране на средства в полза на сем. Джалеви. „Вече имаме събрани 500 лева. Ще поставим кутии на всички магазини. С тези средства после ще се закупи необходимото оборудване за помещенията, които ще се ремонтират от хората на г-н Рачев”, разясни карабунарския кмет. Днес продължи почистването на къщичката и двора от изгорелите дъски, греди и керемиди, видя нашият екип. Същинският ремонт ще стартира в понеделник.