Змс Димитър Ганчев, Пазарджик

Пазарджишките корабомоделисти се завърнаха с девет отличия в третият, последен кръг, за моторни радиоуправляеми модели – класовете М и NS от Държавното първенство по корабомоделен спорт.

При сравнително благоприятно време и отлично подготвени полигони на спортната база „Люляците“ край Габрово, си дадоха среща най-добрите български корабомоделисти , две седмици преде Европейското в Унгария. Пазарджиклии отново доказаха , че са водещи в тези, така атрактивни, класове от „Водната формула“. Макар и в намален състав, обнадеждаващи резултати постигнаха Димитър Димитров – с два златни и три сребърни медала, Димитър Марков- два златни и Петко Петков- златен и сребърен.

Отново най-оспорвано преминаха гонките в Експерта и отново, над всички, се откроиха двамата Митковци, като Марков се наложи с 44 обиколки, а Димитров с 43 се задоволи с бронза, среброто, със същия резултат и разлика само от 18 секунди, грабна варненецът Александър Захариев. Димитров и Марков победиха и в отборният клас Тим-Експерт с 254 обиколки, с цели 14 пред Захариев-Тодоров.

За пореден път Петко Петков доказа, че ще продължава да е лидер и няма лесно да се даде на младоците, като победи в клас ФСР-Е с 61 об., пред Антон Манолов от Добрич-59 об. и следван от сина му-Митко с 54 обиколки, а в клас Старт отстъпи отново само с 15 секунди и с по 56 обиколки си разделиха златото и среброто отново със сина му. Извън призьорите останаха Стефан Марков и Стоян Бахчеванов, но пък доволни, че са плътно след победителите.

В останалите класове се наложиха Александър Захариев от Варна в Мини с 35 обиколки в Хидро- 36, Антон Манолов от Добрич в Моно- 50 обиколки и Стандарт-Иван Иванов от Средец-113 обиколки.

Третият кръг беше и финален от Държавното, но крайните резултата ще бъдат изчислени  и обявени на по късен етап.

За съжаление пазарджишкият Модел яхт клуб и този път се яви без юноши, поради смяната на поколението.  Досегашните навършиха юношеската възраст, а за настоящите е още твърде рано да се хвърлят в непосилните за тях спортни битки.