Ана Гройс, PZdnes.com

Домът за стари хора в село Главиница чукна 12 години. По случай рождения ден на социалната институция, служителите стягат банкет за домуващите представители на третата възраст. На 27 юли те ще отбележат празника с тържество в ресторант „Хъшовете“ в Пазарджик. Припомняме, че Домът за стари хора в село Главиница беше открит официално през 2004 г. От тогава до днес той е предпочитано място за живот на пенсионери от цялата страна. В модерното селище обаче могат да живеят не повече от 48 души.

Условията са луксозни и по нищо не напомнят на онези места, които сме свикнали да наричаме старчески домове. На площ от осем декара са разположени 17 къщички с обособени дневна, спални за двама, кухненски блок и самостоятелен санитарен възел. Вътре освен чистотата примамва и интериорът, решен в светли тонове. Жените са украсили жилищата със саксии с любимите си цветя и плетени от тях дантели и ковьори. Уютът обаче личи още от входа на социалната институция и цветните градинки и лехи между алеите.

Голяма заслуга за това имат самите възрастни хора, които още в първите часове на престоя си се захващат да облагородяват и да се грижат за зелените площи около беседките и бунгалата. Така възрастните мъже и жени живеят сред красив, живописен парк. Домът разполага още с библиотека, съдържаща 380 тома художествена литература, достъпна за всички домуващи. Кабелна телевизия има във всеки апартамент, в клуба и в столовата.

Персонал от 20 души се грижи за достойните старини на бабите и дядовците. За тях се организират културни, занимателни и терапевтични мероприятия, съобразени с желанията, интересите и възможностите на всеки потребител. Организират също за разнообразието на живота на домуващите чествания на рождени и именни дни, посещения на кино, изложби, екскурзии и излети в природата, както и изнасяне на здравни беседи. За изминалите дузина години тук подкрепа за достойните си старини за получили близо 200 възрастни хора.