Двама видни политици от Пещера кръстосаха шпаги по повод на предстоящото изграждане на паметника на Васил Левски в родопския град.

„Имах огромното желание, като човек и гражданин на гр. Пещера да направим паметник на Васил Левски – личност, чиито безсмъртни дела са пример и в наши дни. В тази връзка на 20 юли, /вчера/сутринта внесох докладна записка в Общински съвет с предложение за изграждане на паметник на Дякона между улиците „М. Такев“ и „Г. С. Раковски“, със средства, за които лично се ангажирам“, съобщи общинският съветник от БСП в ситипарламента на родопския град Йордан Младенов.

След като подал докладната записка станало ясно, че и кметът Николай Зайчев е подел подобна инициатива. Ситуацията с паметника се заплете още повече, след като във фейсбук профила си народната представителка Десислава Костадинова е написала:

„Хубаво е, че към добрите идеи за града и българското се присъединяват дори опозицията…още по- хубаво би било акo бъдат и в останалите си действия конструктивна опозиция, а не просто опозиция на всяка цена!“

Смятам, че е полезно, когато различни хора мислят в една посока, защото личността на Васил Левски го заслужава, каза по този повод Йордан Младенов. Той е фигура, която обединява, а не разединява хората. По тази причина се консолидирахме по време на комисиите с всички колеги от различни партии и местни коалиции, съвместно с общинска администрация да работим заедно. Затова е жалък опитът на трети лица – било депутати или медии, да се упражняват по темата и да извличат политически дивиденти. Аз ще продължа да съдействам за каузата, защото тя е обща, допълни Младенов.

Вторият повод за изясняване на ситуацията, бе публикувано от Радио Фокус интервю с градоначалника. Ето въпросния абзац довел до размахването на шпаги.

„Повече от три месеца водим разговори с председателя на Общобългарски комитет „Васил Левски“, Васил Василев и стигнахме до идеята със скулптора Валентин Старчев, който изработва барелефи на Левски да направим нещо подобно. Това е важна инициатива, защото Васил Левски е обединител на цялата нация и това ще бъде добре за всички пещерци, и за цялата община“, обясни кметът на Пещера Николай Зайчев. Инициативата за изграждането на барелеф на Левски е на администрацията на Община Пещера, ПП ГЕРБ и ВМРО. Към идеята се присъединява и опозицията в Пещера, допълни кметът. Паметникът на големия българин трябва да стане факт за 180 годишнина от рождението на Апостола“, каза още Зайчев.