Агенция „Пътна инфраструктура“ връща забраната за движение на тежкотоварните МПС над 12 т по всички автомагистрали и първокласни пътища. Причината е постъпила жалба на „Българската асоциация на пострадали при катастрофи“ от 20 юли 2016г, с която иска отмяна на изменението на заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ (№ РД-11-567 от 07.07.2016 г).

Решението влиза в сила от днес, 22 юли.

Основен мотив са няколкото тежки пътнотранспортни произшествия с участието на товарни камиони, възникнали през юли, след отмяната на лятната забрана. Според посочените данни в жалбата само на 13 юли 2016 г. са станали 3 тежки ПТП с участието на 5 камиона.

Сред другите мотиви на Асоциацията на пострадалите при катастрофи за повторното въвеждане  на забраната са: засиленият трафик през летните месеци в дните петък и неделя, изключителната опасност и предпоставки за ПТП заради неправилни изпреварвания и дълги колони, предизвикани от тежкотоварните автомобили, както и предпоставките за инциденти, които се създават от хилядите транзитни турски граждани, които преминават по направлението ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“.

След въведената промяна отново влизат в сила следните ограничения:

– за периода до 15 септември се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т в петък – от 17 ч. до 20 ч., и в неделя – от 14 ч. до 20 ч.

– в периода от официални празници до 1 януари 2017 г. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т в последния ден преди празници – от 16 ч. до 20 ч. и последния почивен ден – от 14 ч. до 20 ч.