Православната църква отбелязва на 25 юли Успение на Света Анна, майката на Дева Мария. Светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството. Българите наричат празника Лятна света Анна. Спазват се строго следните забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Много е разпространено старото поверие, че ако „трудна жена работи на Св. Анна, ще пометне“. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница.

След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън“ – висока температура и треска.

На Лятна св. Анна организират оброк – служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия“.

На този ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.